Zoeken in deze blog

vrijdag 15 augustus 2014

LISMONDE in La Louvière en Linkebeek


In mei 2013 schonk Huize Lismonde (Linkebeek), dat het werk van de kunstenaar (Jules) LISMONDE beheert, een zestigtal grafische werken aan Centre de la Gravure et de l'image imprimée in La Louvière.

De tentoonstelling L'oeuvre gravée de Lismonde toont deze werken nu al een zomer lang en tot 7 september kunt u nog terecht in de rue des Amours, waar het Centre de la Gravure gevestigd is.
(WATERSCHOENEN nam u in 2012 al eens mee naar La Louvière)

In combinatie met een bezoek aan zijn voormalige woning in Linkebeek krijgt u bovendien een totaalbeeld van deze kunstenaar die vooral als tekenaar met houtskool naam maakte.

Jules LISMONDE (1908 - 2001) woonde van 1956 tot zijn dood in de villa 'Les Roches' in het groene Linkebeek ten zuiden van Brussel. 
Teneinde zijn werk en woning voor de toekomst te bewaren, richtte hij in 1998 de Stichting Lismonde op, die na zijn dood overging in de vzw Maison/Huize Lismonde.

 


 Huis Lismonde - Villa 'Les Roches' - Linkebeek


De vereniging heeft als doelstelling:

1. Het werk van Lismonde bewaren, inventariseren en doen kennen.

 (De geïllustreerde beredeneerde catalogus van het totale oeuvre van Lismonde is verschenen, onder de vorm van een DVD vergezeld van een nieuwe monografie - in het Frans - door Serge Goyens de Heusch)

2. Sensibiliseren van het publiek voor de hedendaagse kunst via het werk van Lismonde.

3. Het werk van Lismonde levendig houden en zijn boodschap overdragen aan de   komende generaties. Jules Lismonde, Traduit son espace, 1984, houtskool op papier
Collectie Huis Lismonde


Terwijl Lismonde aanvankelijk vooral schilderde, stapte hij vanaf 1932 hoofdzakelijk over naar de tekenkunst. Jarenlang vond hij inspiratie in landschappelijke en architecturale thema's, maar richtte zich ook op portretten.

Rond 1958 evolueerde hij naar abstractie en zou zijn zoekend lijnen- en vlekkenspel tot een echt 'handelsmerk' uitgroeien.
Maar Lismonde ontwierp ook kartons voor tapijten en glasramen en paste zijn picturale kenmerken ook toe in diverse grafische technieken zoals ets, droge naald, litho en zeefdruk.

In de Brusselse metro (die overigens een museum op zich vormt) realiseerde hij in 1976 een monumentale wandsculptuur 'Que la mer épargne' in station Pétillon.


 Huis Lismonde, interieur met piano, tekening, tapijt en gravure


Op de website van Huize Lismonde krijgt u bij de Kunstenaar - ZIJN WERK een duidelijk overzicht van de evolutie in zijn artistieke carrière, naast alle andere informatie over de kunstenaar, de werking van de vereniging en de activiteiten in en rond het huis.

*

De tentoonstelling in Centre de la Gravure biedt een chronologisch overzicht van zijn grafisch werk vanaf 1935 (een zicht op Lier/Lierre) tot 2000 en geeft ook een idee van zijn bijdrage aan de etsvereniging Cap d'Encre (1963). Lismonde lag ook mee aan de basis van de Jeune Peinture Belge (1945), maar was in wezen niet gebonden door een of andere groep.


Tentoonstelling Lismonde op de tweede verdieping, naast 
de bibliotheek @ Centre de la Gravure et de l'image imprimée


Naar aanleiding van zijn honderdste geboortedag in 2008 organiseerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel een retrospectieve tentoonstelling en werd toen een 'Cahier' aan de kunstenaar gewijd, waarin zijn leven en werk voor verschillende auteurs belicht werd. Naast de oeuvrecatalogus met nieuwe monografie ook nu nog een belangrijk document voor wie Lismonde (beter) wil leren kennen. (In het Nederlands verkrijgbaar in Centre de la Gravure)

De tentoonstelling in La Louvière loopt nog tot 7 september, samen met 'Made in Japan' en 'Mario Avati'.

Centre de la Gravure
rue des Amours, 10
7100 LA LOUVIÈRE

dinsdag tot zondag: 10 - 18 uur 
 Lismonde, L II 67, Une des estampes
du deuxième recueil Coup d'Encre, 1966
litho
@ Centre de la Gravure, La LouvièreHuize Lismonde opende in november 2003 de deuren. Het huis staat in een parktuin als in een groene oase. De 'Villa Les Roches' is vrij toegankelijk op zondag van 14 tot 18 uur. De benedenverdieping ademt nog geheel de sfeer van de kunstenaar met talrijke kunstwerken en een huiselijke inrichting. Er vinden ook concerten plaats. Op de verdieping is een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.
(Tot 21 september 2014:  Johan Damoiseau met houtskooltekeningen L'Herbier des Roches / Het Herbarium van Les Roches)

In de gang beneden herinneren affiches van tentoonstellingen aan samenwerkingen van Lismonde met galeries als Richard Foncke in Gent (1969) en kunstenaars-tijdgenoten als Luc Claus of Maurits Van Saene.

Huize/Maison Lismonde
Dwersbos 1
1630 LINKEBEEK© Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: