Zoeken in deze blog

vrijdag 27 maart 2015

Camiel Van Breedam in Huize St. Bonaventura (Gent)


Sinds vorige zondag kleurt Huize St. Bonaventura rood. Geen paniek echter, want dat rood heeft alles te maken met de vestimentaire voorkeur die beeldend kunstenaar Camiel VAN BREEDAM (°1936) al tientallen jaren toepast.

In zijn werk duikt ook wel eens een streepje rood op, maar dat is verre van een bepalende factor.

In 2009 waren we er in het Middelheim Openluchtmuseum bij toen hij het Braempaviljoen omtoverde tot een paradijs voor zijn assemblages. In het verslag van toen maakt u kennis met het werk van deze aparte kunstenaar. Maar zijn persoonlijke WEBSITE zet u ongetwijfeld nog een eind verder op weg in zijn artistieke universum. Met deze twee links in het achterhoofd ligt de weg open naar het 'open huis' van Christine Adam in het Gentse Sint-Elizabethbegijnhof.

 
Camiel Van Breedam, T met wortel, 2008,
23 x 21 x 9 cm, gemengde techniek
 
 
Camiel VAN BREEDAM gebruikt afval- en afbraakmateriaal voor zijn minimalistische, maar poëtische assemblages. Wandreliëfs, losstaande objecten, collages, maar ook grote sculpturen en environments bevolken sinds jaar en dag zijn beeldende wereld. Sinds 1956 is hij onafgebroken aan de slag en toch behoudt zijn werk een onvoorstelbare frisheid.
 
Terwijl die andere assemblagekunstenaar Vic Gentils (1919 - 1997) zich toch vooral in grote sculpturen uitleefde, zie ik Camiel VAN BREEDAM het liefst het kleine gebaar koesteren.
 
In de beperkte, intieme ruimte van Huize St. Bonaventura komen de kleine assemblages natuurlijk perfect tot hun recht. Ze voelen er zich meteen thuis.
 

Camiel Van Breedam, Gedeeld, 2007,
33 x 39 x 3 cm, gemengde techniek


CAMIEL VAN BREEDAM

tot 19 april 2015
in
HUIZE ST. BONAVENTURA
Provenierstersstraat 51
9000 gent

ZATERDAG: 15 - 19 uur
ZONDAG: 11 - 19 uur
OP PAASZONDAG 5 APRIL GESLOTEN


http://huizebonaventura.be


© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 
 

 

Geen opmerkingen: