Zoeken in deze blog

zaterdag 25 april 2015

Dries Van Noten 'Inspirations' in Modemuseum (Antwerpen)


Vorige week konden we eindelijk naar het Modemuseum in Antwerpen voor de tentoonstelling 'Dries Van Noten - Inspirations'. De presentatie loopt al sinds 13 februari, maar gaat nog door tot 19 juli 2015.
Velen zijn ons ongetwijfeld reeds voorgegaan, maar aan de anderen nu al deze gouden raad: mis deze presentatie niet !

Straks neem ik u mee langs het parcours van deze op maat gesneden tentoonstelling waarin kleding en beeldende kunst een dialogerende hoofdrol spelen.

Uiteraard klinkt de naam Dries VAN NOTEN u bekend in de oren en heel wat onder u zijn wellicht vertrouwd met zijn collecties, maar de manier waarop een en ander hier voorgesteld wordt, zorgt voor een ongekende, gedetailleerde blik op zijn collectiestukken en hun inspiratiebronnen. Tel daarbij de unieke presentatie waarin u via een verduisterd parcours zicht krijgt op een vijfentwintigtal vitrines die evenveel thema's aan bod laten komen. Op die manier wordt u letterlijk en figuurlijk het licht in de duisternis verschaft.
Maar naast de ogen worden ook de oren en zelfs de reukzin geprikkeld.Modemuseum - de traphal naar de tentoonstelling


Het Modemuseum is sinds 2002 gevestigd in het statige gebouw 'Mode Natie' in de Nationalestraat 28. Even verder in de straat (richting Groenplaats) heeft Dries Van Noten sinds 1989 een eigen winkel in het voormalige 'Modepaleis'.

Dries VAN NOTEN (°1958) stamt uit een familie van kleermakers. Hij is reeds de derde generatie die actief is in de sector. Na de humaniora trok hij naar de afdeling Mode in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.
Samen met Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene en Marina Yee zou hij in de jaren tachtig uitgroeien tot de welbekende 'Zes van Antwerpen' (The Antwerp Six) die Antwerpen en de Belgische mode op de internationale kaart zetten.

Voor Dries Van Noten en anderen was dat het begin van een succesvolle, internationale carrière. De grote sterkte voor Van Noten is ongetwijfeld de ijzersterke combinatie van zakelijk en mode-technisch inzicht, gekoppeld aan een fantastisch vermogen tot het verwerken van allerlei invloeden die zijn ontwerpen sturen.

Dat laatste kan in één woord samengevat worden: INSPIRATIE !

De combinatie tussen inspiratiebronnen en eigen verwezenlijkingen werd in deze tentoonstelling op overzichtelijke en wervende wijze samengebracht.Vitrine 4: PUNK met Dries Van Noten versus Yves Klein & Sex Pistols


Een volledig overzicht laat zich in deze bijdrage niet vatten en zou bovendien voorbijgaan aan het plezier van uw eigen ontdekkingstocht. We nemen u wel mee langs verschillende vitrines en staan af en toe even stil.

Zelf omschrijft Dries Van Noten de presentatie als volgt:
"Het is een werk van introspectie, een reflectie over mezelf, mijn werkwijze als ontwerper en mijn relatie met kunst en mijn andere passies."

Voor we op stap gaan toch nog even dit: de tentoonstelling in het Modemuseum is gebaseerd op de presentatie die vorig jaar in het Parijse Musée des Arts Décoratifs liep. Toch zijn een aantal artistieke bronnen aangepast.

We nemen de monumentale trap naar boven en duiken via de 'Fashion chaos'-gang de donkere wereld van 'Inspirations' in.

Een eerste vitrine, 'Butterflies' zorgt alvast voor een intense kleurexplosie waarin ontwerpen van Dries Van Noten uit 2000 geconfronteerd worden met een avondjurk van Elsa Schiaparelli uit 1937, naast artistieke en filmische bronnen als Damien Hirst en Stanley Kubrick.
We volgen het pad van de ontwerper en zijn bronnen langs 'Grunge' en 'Punk' waarin algemeen erkende codes in heden en verleden overboord gegooid worden. Kurt Cobain, Yves Klein, Sex Pistols of Hitchkock zorgen voor inspiratie.
Kleurrijke prints onder impuls van Jimmy Hedrickx duiken op in de mannencollectie van 2014.


Vitrine 10: THE KISS


'Goud' wordt door Dries Van Noten getoetst aan Chanel, Mugler en Balmain, maar ook aan etnische kunst van zowat een millennium geleden.
Een opmerkelijke vitrine is zonder enige twijfel 'Uniform', waarin Van Noten zijn collectie linkt aan een militair uniform uit het begin van de 19de eeuw en een originele Rothko uit het Museum Boijmans Van Beuningen... (Subliem).

En dan is daar het spiegelpaleis 'The Kiss' met de 'elegante, androgyne look' die Van Noten voor zijn vrouwencollectie ontwikkelde.
Bij 'The Piano' denkt u zonder twijfel aan de film van Jane Campion, waarin tragiek en overlevingsdrang het tegen elkaar opnemen. Ook Thierry De Cordier mag hier een duistere, stormachtige Noordzee tonen. Daartussen laveert Van Noten ook alweer in gesprek met Elsa Schiaparelli.

Met 'Graphic' staan we voor een vitrine waarin de optische illusie gevierd wordt in zowel de stoffenprints als de inspirerende kunstwerken van Victor Vasarely en Pol Bury.
'India' zorgt voor fantastische, kleurrijke en vormelijke combinaties. De opmerkelijk gedurfde patronen spelen overigens verder in vitrines als 'Marble Women'.Vitrine 22: SPAIN met Dries Van Noten versus 
Pablo Picasso (Taureau, 1945, gouache)


Pablo Picasso mag met een kleine, maar schitterende gouache ('Taureau', 1945) de artistieke invloed van Spanje illustreren. Een combinatie van potentiële kracht en ongekende harmonie dialogeert hier ontegensprekelijk met de silhouetten die Dries Van Noten voor  zijn vrouwencollectie (lente - zomer 2012) creëerde.

Mag ik u nog wijzen op de vitrine 'Nureyev', waarin een prachtige schets van Rubens, een antieke gipsen mannentorso, Rosas, Rudolf Nureyev zelf en extracten uit de mannencollectie lente - zomer 2015 van Dries Van Noten uw gedeelde en geconcentreerde aandacht opeisen.

Zo meteen staat u weer in het volle licht. Eenmaal buiten kunt u nog naar de Copyright Bookshop (rechts van de uitgang). En wie nog meer (al dan niet betaalbare) kleding wil zien, vindt in de buurt van het museum genoeg keuzemogelijkheden met uiteraard de reeds aangehaalde winkel van Dries Van Noten zelf (Nationalestraat 16).

Mocht uw budget niettemin een ietsje meer aan de modale kant zijn, dan kunt u nog altijd een ommetje langs de Meir maken.


Winkel Dries Van Noten - Nationalestraat 16


Dries Van Noten
'INSPIRATIONS'

tot 19 juli 2015
in
Modemuseum Provincie Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 ANTWERPEN

dinsdag t.e.m. zondag: 10 - 18 uur

Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: