Zoeken in deze blog

vrijdag 10 april 2015

THE SKETCHBOOK PROJECT @ Brooklyn Art Library (New York)


De 'Brooklyn art Library' in de hippe New Yorkse wijk Williamsburg - Brooklyn, is de thuisbasis van 'The Sketchbook Project'. Een bibliotheek met ruim 33.000 kunstenaarsboekjes en een winkel zijn op een relatief kleine ruimte met een enorme zin voor efficiëntie en esthetisch bewustzijn samengebracht.

Hier kan je boekjes raadplegen (niet uitlenen). Het systeem is gratis en gesystematiseerd zodat de bezoeker op verschillende trefwoorden (zowel naar auteur toe als inhoudelijk) in de database kan zoeken.
Een blik op de website van het project zal een en ander duidelijk maken.

www.sketchbookproject.com
Het project heeft ook een stevige virtuele poot die het mogelijk maakt de boekjes wereldwijd te raadplegen.

Het initiatief werd in 2006 opgestart in Atlanta, maar verhuisde in 2009 naar New York. Inmiddels is een en ander uitgegroeid tot een internationale community van meer dan 70.000 kunstenaars in meer dan 135 landen.
Ambachtelijke kunstbeoefening en de virtuele wereld gaan hand in hand met een businessmodel dat ongetwijfeld flink doordacht is.


Brooklyn Art Library - deel van de linker zijwand


Naast de 'tastbare' bibliotheek (103 A North 3rd St. - Brooklyn NY 11249) die elke dag van 11 tot 19 uur open is, toert er nog eens een mobiele bibliotheek (een bus) door Noord-Amerika met een deel van de collectie en is er natuurlijk de virtuele beschikbaarheid via de website.

Zelf werk insturen kan, maar dan moet u eerst het lege 'sketchbook' kopen. Op die manier wordt het hele project gefinancierd. Momenteel koopt u al een 'official blank sketchbook' voor 28 USdollar. Dan kan het door u bewerkte exemplaar in de 'Brooklyn Art Library' terechtkomen, maar voor 63 USdollar wordt uw kunstenaarsboek bovendien gedigitaliseerd, zodat het wereldwijd online beschikbaar is.

Waar wacht u nog op voor een bezoek online of ter plekke?
En wie weet wacht u straks zelf oneindige roem met uw eigen creatie...


(c) Jessy Butts
 (c) Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: