Zoeken in deze blog

woensdag 15 april 2015

Mario De Brabandere met een synthese bij Galerie De Ziener (Asse)De voorbije 7 jaar hebben we Mario DE BRABANDERE leren kennen als een 'klassieke' kunstenaar (met zin voor experiment) die voor elk werk rekening houdt met de perfecte verhouding tussen vorm, kleur en compositie. Abstract, geënt op de realiteit of objectmatig, het maakt hem niet uit.
Hij tekent of schildert met dezelfde intensiteit een kom, een kan of een zuiver geometrische vorm. Hij beplakt 'arme' materialen met 'banale' plakband. Hij snijdt en plooit papier of ijzerdraad, assembleert vormen in twee of drie dimensies en geeft 'vervlogen' gebruiksvoorwerpen quasi ongemoeid een artistieke toekomst. Dat alles gebeurt met een ongekende intensiteit EN integriteit.


Mario De Brabandere in Galerie De Ziener


In september 2008 dook Mario De Brabandere voor het eerst op in Waterschoenen. In een bewust gecondenseerd artikel legden we toen de grondslag voor een verdere kennismaking. Het werk van toen bood zich aan als de gereduceerde en sterk gestructureerde weergave van gebruiksvoorwerpen (kommen, kannen,...). Sindsdien veroverde hij zich regelmatig een stek in deze kolommen.

In de groepstentoonstelling 'Werken in gesprek' wist hij twee jaar later de grote kelder van Villa De Olmen om te toveren tot zijn artistieke 'speeltuin' vol sfeer en mysterie.


Mario De Brabandere, Zonder titel, 2015
lakverf en olieverf op doek, 50 x 30 cm


Tegelijk dook hij weer op in Galerie De Ziener (Waterschoenen 30 september 2010) met enerzijds het genre stilleven dat we reeds eerder zagen, maar ook architecturale en zuiver geometrische uitstapjes, waardoor inleider Jan Hoet hem onomwonden in de traditie van zowel Morandi, Brusselmans als De Keyzer plaatste.

Maar dit was duidelijk niet het einde van zijn evolutie. In december 2012 nam hij zijn oud-student Frank Van Hiel mee naar De Ziener.

In oktober 2013 volgden we hem naar Galerie D'Apostrof, waar hij ons opnieuw wist te verleiden met zijn poëtische geometrie en zijn sculpturale, met minimale materialen en middelen samengestelde objecten.


Met zicht op het tuinpaviljoen


In juli 2014 mochten we u, naar aanleiding van de 'Biënnale van de Schilderkunst' in het Raveelmuseum wijzen op vroeger werk van Mario De Brabandere, met onder andere 'L'ange de l'amour' (1989).

In september 2014 bood Kristof De Clercq Gallery een ruim overzicht van alle actuele elementen in het oeuvre van de kunstenaar. 

Nu heeft MDB zich dus opnieuw teruggetrokken in de intieme ruimtes van Galerie De Ziener voor een synthese die best op zich te lezen valt, maar waarvan u met enige voorkennis wellicht nog meer kunt genieten.
Vandaar dat we u alle voorgaande links aanbieden.

Veel lees- en kijkplezier in Waterschoenen en straks voor het ECHTE werk naar De Ziener !


Mario De Brabandere, Zonder titel, 2015, acrylverf op doek en paneel,
160 x 80 cm


MARIO DE BRABANDERE

tot 10 mei 2015

in

Galerie DE ZIENER
Stationsstraat 55
1730 ASSE

vrijdag tot en met zondag: 15 - 18 uurArt Spotter voor WATERSCHOENEN