Zoeken in deze blog

woensdag 27 januari 2021

NIEUWE EDITIE bij Vrienden van S.M.A.K.

 

Nieuwe editie: 

Shirley Villavicencio Pizango | Inti, 2021

De kunstenaar studeerde af aan HISK, in 2020.Shirley Villavicencio Pizango | Inti, 2021 
zeefdruk in 7 lagen, A2 (59,4 x 42 cm), op Fedrigoni woodstock grigio 285 gr papier
30 + 3 a.p.

Prijs: 270 euro | 220 euro (leden)
Reserveer uw exemplaar: info@vriendensmak.be.


Opgegroeid in Lima en Santiago De Borja - een klein dorpje in het Amazone-regenwoud - verhuisde Villavicencio (°1988, Lima) naar België toen ze 18 jaar oud was. Meer dan een decennium later is de botsing of bovendien de verzoening tussen deze culturen, beide uit verschillende delen van de wereld, wat de kunstenaar en haar oeuvre definieert. Geanimeerde verhalen over Inca-afkomst, verteld door haar grootvader, en levendige herinneringen aan haar jeugd doorgebracht in het midden van de Peruaanse Amazones, met hun eigen gebruiken en exotische natuur, voedden Villavicencio's fascinatie voor haar geboorteland en zijn pre-Colombiaanse cultuur. De indrukken die ze voelt als ze terugkeert om haar moeder en de rest van haar familie te bezoeken, worden vastgelegd door middel van analoge foto's, die vaak fungeren als de basis van haar schilderijen.

Villavicencio Pizango heeft haar oog op de wereld gericht. Naast haar Belgische en Peruaanse achtergrond vindt ze inspiratie in andere culturen zoals Marokko of Japan maar evengoed in de kunstgeschiedenis met voorbeelden als Picasso, Gauguin, Matisse en Frida Kahlo of Diego Rivera.

Villavicencio Pizango beweegt zich als een wervelwind en schildert met natuurlijke vrijheid van meningsuiting, met briljante verzadigde kleuren, vaak in lagen geverfd of op het canvas gemengd. Opzettelijk verwerpt ze conventionele representaties. Door perspectief en schilderen op een snelle en spontane manier te elimineren, worden haar werken geladen met een bruisende energie. In die zin herinneren haar schilderijen aan de kunsthistorische naïeve beweging met haar grote schilders zoals de Franse kunstenaar Henri Rousseau.

Of ze nu de intieme wereld deelt waarin ze opgroeide (Salty Rain, this is not a déjà-vu, 2018, Geukens & De Vil) of autonome portretten schildert, Pizango legt haar onderwerpen vast (zichzelf, maar evenzeer mensen die ze ontmoet en die haar inspireren. ) op een directe manier. Ze portretteert ze in een zelfgeschapen universum van weelderige vegetatie, textiel, aardewerk, geometrische vormen of patronen die herinneren aan de mysterieuze Nazca-lijnen.


Shirley stelt binnenkort tentoon in galerie Geukens & De Vil, in Knokke.

SHIRLEY VILLAVICENCIO PIZANGO
2 weekends-presentatie van nieuw werk
30.01 & 31.01
06.02 & 07.02Art Spotter / WaterschoenenGeen opmerkingen: