Zoeken in deze blog

dinsdag 27 april 2010

Pierre Alechinsky en Kikie Crêvecoeur in de 'Botanique'

In de Brussels 'Botanique' (Koningsstraat 236) kan je nog tot volgende zondag 2 mei naar de tentoonstelling 'Sorties de presse/Drukwerk' van Pierre Alechinsky. Bovendien werd Kikie Crêvecoeur door Alechinsky uitgenodigd om haar eigen grafisch werk te tonen.

Pierre Alechinsky (°1927), die een opleiding 'boekillustratie en typografie' in La Cambre volgde, raakte in 1949 betrokken bij Cobra met o.a. Christian Dotremont, Karel Appel en Asger Jorn.
Na het einde van Cobra ging hij zich vanaf 1952 in Parijs verder vervolmaken in de grafische technieken en zocht hij enkele jaren later in Japan voeling met de kalligrafie.
Toen hij in 1965 acrylverf i.p.v. olieverf ging gebruiken, werd ook zijn schilderstijl losser en beweeglijker.
In deze tentoonstelling vind je een selectie van 100 prenten en boeken uit de periode 1962 - 2009, samengesteld uit de collecties van het 'Centre de la Gravure' in La Louvière.
Je ziet hier o.a. de reeks van 7 etsen 'Sur l'écorce' (1989), waarvan 'Le Fort de Touillon' de eerste is. Deze etsen zijn gedrukt op reproducties van militaire kaarten uit de 17de eeuw. (zie foto hierboven)
Maar ook in zijn boeken vind je steeds die onvervalste, speelse Alechinsky-schriftuur.
*
Kikie Crêvecoeur (°1960, echte naam Frédérique Huygens) gebruikt sinds 1986 een even eenvoudige als schitterend toegepaste techniek voor haar grafisch werk. Zij snijdt haar te drukken figuren in doodgewone gommetjes die ze dan meestal in reeksen naast en boven elkaar op grote bladen drukt (en eventueel inkleurt).
Net als Alechinsky toont ze zowel losbladige grafiek als boeken (al is het formaat bij haar doorgaans minuscuul, de boekjes zijn daarom niet minder impressionant).

Voor het grotere werk gebruikt ze de linosnede als uitgangspunt.


Nog tot 2 mei 2010
van woensdag tot zondag: 12 - 20 uur

Pierre Alechinsky in het 'Museum' (5 Euro)
Nikie Crêvecoeur in de 'Galerie' (gratis)

www.botanique.be

Geen opmerkingen: