Zoeken in deze blog

dinsdag 4 mei 2010

'Musik für Barbaren und Klassiker' in Netwerk Aalst

Kunstencentrum Netwerk in Aalst houdt constant de vinger aan de pols van het actuele kunstgebeuren. In de huidige tentoonstelling mag je dat hier en daar zelfs heel letterlijk nemen.

Maar dat ziet U op deze tocht door een wereld van 'Klank en Beeld' zo meteen zelf.


Het wordt een wandeling waar zowel geluiden uit de natuur en het dagelijks leven, een 'bruitisme' à la Dada als de uitgekiende klanken van de klassieke muziek een rol spelen en waar evenzeer wetenschappelijke als intuïtieve benaderingen om de hoek komen kijken.


En mocht U nood hebben aan enige therapie, dan kan ook dat ter plekke geregeld worden.


(c) Sean Dower & Netwerk

Schrik niet als U bij Netwerk binnenstapt. U staat niet in een showroom voor auto's en bij het horen van vreemde geluiden hoeft U ook niet meteen in paniek te slaan. Dit is geen bomauto, maar een door Sean DOWER speciaal voor deze gelegenheid gconcipieerd werk: 'Ground Control' (1).
(Bij Galerie c. de vos behandelt Ann Cannoot wel het thema 'autobom', maar dat is een ander verhaal)

°
Neem hier links van de deur zo meteen een plannetje mee. Er zijn ook begeleidende zaalteksten, maar die kunt U ook terugvinden op de site van NETWERK (klik op 'Zaaltekst' net onder de blauwe plaat), zodat U reeds vóór Uw bezoek een en ander kan bekijken. In onze rondleiding verwijzen wij met de cijfers tussen haakjes naar de betreffende werken op het plannetje.

Benader de projectie van 'The Brown Sound' (2) door Sean DOWER met de nodige voorzichtigheid. Je weet maar nooit!

In de ruimte voorbij het bureau is o.a. plaats gemaakt voor Joris VAN DE MOORTEL, een beeldhouwer die de wisselwerking tussen beeld en geluid wel erg sterk benadrukt. Het ziet er naar uit dat hij geluid wil opsluiten of isoleren. Dat zoiets niet steeds zonder gevaar is, mag blijken uit zijn werk 'One hit makes it split' (10) dat we later op de tweede verdieping zullen tegenkomen.

'One hit makes it split' (c) Joris Van de Moortel

(c) Stevie Wishart & Netwerk
De twee kleine projectieschermen bij de ingang van de grote 'Galerie' bezorgen je al een inleiding op de grote projectie 'The Sound of Gesture' (5) van Stevie WISHART.

Deze Engelse componiste en muzikante combineert wetenschappelijk ondersteunde muzikale composities met een beeldrijke uitvoering.
Dit is een tegelijk indrukwekkende en bijzonder intieme installatie, een concert voor ogen en oren (for your eyes and ears only).


Op de eerste verdieping wacht Sean DOWER ons nogmaals op met o.a. 'Next Door'. Een glas is op de muur bevestigd. Eindelijk gaan we te weten komen wat de buren aan de andere kant vertellen...

*

Dan wacht ons de grote installatie 'The Ultrasound of Therapy' (8) waarmee Staalplaat Soundsystem de Studio omvormt tot een ziekenhuis/therapeutisch centrum. U wordt er ontvangen door de 'therapeut' van dienst. Indien U bereid bent een aanvraagformulier in te vullen, kunt U naar binnen voor een individuele (en dus op Uw 'probleem' afgestemde) akoestische en/of sensoriële behandeling.

(c) Staalplaat Soundsystem & Netwerk
Op de tweede verdieping wacht nu nog het eerder vermelde 'One hit makes it split' (10) van Joris VAN DE MOORTEL en de videoprojectie 'Automation' (9) van Sean DOWER.
Tenslotte presenteert Els VIAENE op de hoogste verdieping 'The Mamori Expedition Testbed, 1 : 3799'. (11)
Deze installatie is een verwijzing naar een tocht door het Amazonewoud in Brazilië. Als geluidsartieste registreerde Els Viaene de geluiden uit het woud. Gekoppeld aan de GPS-locatie kon ze dit auditieve parcours reconstrueren.
(c) Els Viaene & Netwerk

Deze tentoonstelling loopt tot 12 juni 2010 in NETWERK
Houtkaai z/n
9300 AALST
Open van woensdag tot zaterdag: 14 - 18 uur.
Gesloten op donderdag 13 mei 2010.Geen opmerkingen: