Zoeken in deze blog

maandag 13 februari 2012

Cy Twombly in Bozar

Jawel, de vorig jaar overleden Amerikaanse schilder Cy Twombly kon ongetwijfeld ook goed overweg met een fototoestel, zo bewijst zijn indrukwekkende collectie polaroids, nu te bewonderen in Bozar in Brussel. De tentoonstelling Cy Twombly. Photographs 1951-2010 omvat meer dan 100 kopieën van polaroids die Twombly maakte volgens het procedé van de dryprint. De kunstenaar selecteerde ze zelf, vlak voor zijn dood op 5 juli 2011.

Cy Twombly, Tulpen (Rome, 1985)

Breek deze roos niet af, opdat de ergste stilte niet wordt gebracht

Cy Twombly, Bladeren (Lexington, 2005)

Cy Twombly begon in de jaren '50 te fotograferen. Eerst een Tafel, stoel en tafelkleed (1951), bloemen, planten, bladeren, kolen en  citroenen, later ook sfeervolle zuiderse landschappen, bossen, vlooienmarkten en kleine intieme momentopnamen van zijn studio in Lexington (2009): een werktafel, een bos penselen. Stillevens vol stilte.

Samenhang van chaos stug gedrongen aan de kant bijeen 

als tussen antieke voetstukken van zuilen het gemompeld monumentale

de niet te duiden stilte

het wazige dat een opgeveegd vergeten is

in zijn donkere kamer

ruimen de dingen voor vermoeden plaats

(Roland Jooris, Cy Twombly: studio)Cy Twombly, Citroenen (Gaeta, 2008)

De fotografie van Cy Twombly is gebaseerd op de kunst van het licht. Zijn foto's dragen licht. Stilte. En tijd ook. Ze tonen ons het ongrijpbare, de leegte, het moment net vóór en net na, het-was-nu. Zoals de reeks Woud (2000): drie subtiele foto's van een bos, gehuld in mist, stijl David Lynch.

Elke Twombly-foto is een momentopname, mijmerend en weifelend, tussen het zichtbare en het onzichtbare. Een moment van onmiddellijkheid zonder duidelijkheid. Blinde vlekken op ons geheugen, vage herinneringen, vervliegende beelden en flarden van een droom. Cy Twombly's foto's beroeren door hun wazigheid, hun blindheid of blankheid, zoals Twombly het zelf in de catalogus omschrijft.

Fotografie als grote verdwijntruc. Er zijn maar toch niet (meer). Here is always somewhere else.

 
Cy Twombly, Vlooienmarkt (Lexington, 2008)
Expo Cy Twombly. Photographs 1951-2010 nog tot en met 29 april (dinsdag tot zondag 10-18u) in Bozar, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat, 1000 Brussel, http://www.bozar.be/

Cy Twombly, Penselen (Lexington, 2005)

(c) Veerle De Saeger voor Waterschoenen

Geen opmerkingen: