Zoeken in deze blog

vrijdag 17 februari 2012

3 X anders in La Louvière: Centre de la gravure, Centre Daily Bul & Co, Musée Ianchelevici


La Louvière is 'Métropole Culture 2012'.

 Het is de hoogste tijd om U even mee te nemen naar drie artistieke instellingen die een bezoek aan de stad meer dan de moeite waard maken. Bovendien liggen ze alledrie in het stadscentrum en op wandelafstand van elkaar.

Wie met de auto komt, kan terecht op een centraal punt als de stationsparking. Daar tegenover stond de gigantische fabriekssite van de ooit zo belangrijke, maar intussen failliete faïenceproducent 'Royal Boch'.

De restanten van een faïencefabriek

Laat me toe hier even een link te leggen met kunstenares Anna BOCH (1848-1936), een kind van deze industriële familie. Ze was o.a. lid van de kunstenaarsgroep 'Les Vingt', waarvan haar oom Octave Maus de secretaris en drijvende kracht was. Dankzij haar gefortuneerde afkomst kon ze zich ook als mecenas en verzamelaar waarmaken. Zo werd ze bijvoorbeeld eigenares van het enige schilderij dat Vincent Van Gogh ooit tijdens zijn leven verkocht.

Paul Bury, Le capteur de ciel

Een andere, meer recente kunstenaar met roots in La Louvière is Pol BURY (1922-2005), aanvankelijk actief als schilder, maar vanaf de jaren '50 als beeldhouwer en meer bepaald als voortrekker van de kinetische kunst. Op de rotonde vlakbij het station staat zijn 'Le capteur de ciel'.

We zijn nu op weg naar de Rue des Amours (what's in a name?), waar we op nummer 10 het 'Centre de la Gravure et de l'image imprimée' vinden. Op het einde van de straat zie je alweer een glanzende sculptuur van Pol Bury.

10, Rue des Amours

'Centre de la Gravure...' werd in 1986 opgericht en is hier sinds 1988 actief als promotor van het gedrukte beeld. Dat gedrukte beeld omvat een ruime waaier: affiches, boeken (met uiteraard aandacht voor typografie), stripverhalen,... naast alle mogelijke grafische technieken die ook zuiver artistiek aangewend worden.
Dit centrum bekleedt een unieke plaats in het Belgsiche artistiek-museale landschap.

Ongetwijfeld is de museale functie met de jaren en de groei van de collectie steeds groter geworden. Een blik op de namen van de vertegenwoordigde kunstenaars zegt voldoende over de internationale relevantie: Pierre Alechinsky, Marcel Broodthaers, Pol Bury, Eduardo Chillida, Sol Le Witt, Juan Miro, Robert Rauschenberg, Antoni Tapies, Jean Tinguely, Karel Appel,...

Uiteraard worden die werken slechts gedeeltelijk en tijdelijk tentoongesteld.
Het 'Centre de la Gravure' blijft vooral een levendige instelling met oog voor haar initiële doelstelling: de bekendmaking van het gedrukte beeld en druktechnieken bij een jong en volwassen publiek.
De educatieve dienst, de jaarlijkse 'Prix de la Gravure', stages voor volwassenen, de bibliotheek- en documentatieafdeling, de opeenvolging van tentoonstellingen binnen en buiten de muren zijn stuk voor stuk middelen om die doelstelling waar te maken.Het logo van Centre Daily Bul & Co

Dan wacht ons nu 'Centre Daily Bul & Co' in de Rue de la Loi (nr. 14). Aan de basis van dit Centrum ligt de 'Daily Bul' gedachte die door Pol BURY en André BALTHAZAR (°1934) in 1955 in het leven geroepen werd. Een precieze omschrijving van 'Dail Bul' is moeilijk te geven, temeer daar de stichters zelf het hadden over...'per definitie ondefineerbaar'. Laten we het houden bij artistieke, maatschappelijke, desoriënterende,... ingrepen via taal en beeld.
Maar 'what you see is not always what you get', want Marcel HAVRENNE stelde het zelfs zo: "De Bul-gedachte is niet altijd wat men denkt dat ze is. Ze is in bepaalde gevallen zelfs het tegengestelde."

Daily Bul: medewerkers door de jaren heen

Daily Bul kreeg in de loop der jaren de medewerking van zowat achthonderd kunstenaars, dichters, filosofen, waaronder Alechinsky (het logo van de slak is overigens van hem), Arman, Bury, Calder, Christo, Roel D'Haese, Folon, Mariën, Miro, Paik, Tapiès,...

Enkele Bul-gedachten kunnen misschien toch een idee geven van de toon tussen ernst en luim, gevoed door een milde anarchie.

"En avant, y a pas d'avance!" (Pierre Alechinsky)

"Quoi que vous fassiez, vous êtes ridicule."

"Il ne s'agit pas de gouverner et moins encore de l'être." (Marcel Havrenne)

Vandaag herbergt 'Centre Daily Bul' onder andere de door André Balthazar en zijn echtgenote meticuleus bijgehouden archieven van 'Daily Bul' sinds het prille begin. Maar daarnaast is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen die de geest van 'Daily Bul' levend houden.Idel Ianchelevici in Musée Ianchelevici

Vlakbij, op de hoek van de Rue de la Loi en de Place Communale, ligt 'Musée Ianchelevici'.

Idel IANCHELEVICI (1909-1994), geboren in Roemenië, kwam als twintigjarige studeren in de Luikse academie en verwierf in 1945 de Belgische nationaliteit. In 1950 verhuisde hij naar Frankrijk, waar hij tot zijn dood bleef wonen.

Idel Ianchelevici in Musée Ianchelevici

Het museum schept uiteraard ruimte voor de vaste collectie van Ianchelevici, naast tijdelijke tentoonstellingen en een stevige educatieve werking.


*

'Trois lieux, quatre expositions'
is de uitnodiging waarmee de drie artistieke sites van La Louvière momenteel onze aandacht vragen.

In Centre de la Gravure...

tot 29 april 2012 (dinsdag tot zondag: 10 - 18 uur)

L'ESTAMPE, UN ART POUR TOUS: een overzicht van 30 jaar Grafiek, vanaf 1967 uitgegeven door Jacques en Catherine Putman (met werk van Alechinsky, Arman, Baselitz, Jorn, Reinhoud, Niki de Saint-Phalle,...)

CAP 40 ANS: overzicht van een groep, CAP (Centre d'Art Prospectif) met o.a. Jacques Lizène, Jacques Lennep,...

In Centre Daily Bul & Co

tot 29 april 2012 (dinsdag tot zondag: 13 - 17 uur)

ESCARGOTS A GOGO !: Gastéropodes en mots et en images. De Daily-Bul gedachte met de slak als symbool.

In Musée Ianchelevici

tot 17 maart 2012 (dinsdag tot zondag: 14 - 18 uur)

TRACES: werk van Emile DESMEDT, Michel FRANCOIS en Anne JONES naar aanleiding van hun werk in de publieke ruimte van de stad La Louvière, die al enige tijd een flinke transformatie ondergaat. Sporen van heden en verleden stromen samen in de stad en in het werk van deze kunstenaars.


De drie musea zijn gesloten op maandagen, op 18 en 20 maart 2012 (carnaval).


3 instellingen in La Louvière nodigen uit...

Geen opmerkingen: