Zoeken in deze blog

dinsdag 7 februari 2012

Arpaïs du bois en YAMAMOTO MASAO bij Fifty One Gallery in Antwerpen

Onlangs stond in de krant een artikel over de boekenverkoop in Vlaanderen. Kookboeken vormen de absolute top (maar dat had U natuurlijk al geraden). De verkoopcijfers voor poëzie daarentegen zijn tot een absoluut dieptepunt gedaald (maar ook dat is niet echt nieuws).

Zijn we, in onze gemediatiseerde beeldcultuur dan toch de taal naar de achtergrond aan het schuiven ten voordele van het beeld? Op de openingsavond van de tentoonstelling 'Where they met' was er alvast geen gebrek aan belangstelling voor de 'beeldende poëzie' van Arpaïs Du Bois (België, 1973) in dialoog met de gevoelige fotografie van Yamamoto Masao (Japan, 1957). Toch wil ik ook vermelden dat Arpaïs Du Bois haar tekeningen met geschreven taal lardeert.


De artistieke dialoog tussen beide kunstenaars was al langer aan de gang en resulteerde vorig jaar in de uitgave van het schitterende boek 'Where we met' door uitgeverij Lannoo.
De huidige tentoonstelling is een voortzetting van die beeldende gesprekken tussen twee kunstenaars die elk een aparte plaats binnen hun genre bekleden.
Arpaïs Du Bois leerde U begin vorig jaar in Waterschoenen kennen naar aanleiding van haar tentoonstelling in Galerie Van Der Mieden. We wezen U toen op haar getekende dagboeknotities en legden een link naar haar BLOG waar U van dag tot dag haar artistieke universum kan meevolgen.

Arpaïs Du Bois & Yamamoto Masao, Where they met, 2012

Met een minimum aan middelen (inkt, verf, aquarel,...) zet ze een gevoelig, al dan niet realiteitsgerelateerd beeldenarsenaal neer in kleurtonaliteiten met een hoog 'relativerend' gehalte: intimiteit zonder intimidatie.

In deze tentoonstelling zijn de tekeningen in kleine clusters aan de muur bevestigd, in combinatie met één of meer (even kleine tot minuscule) foto's van Yamamoto Masao. Deze Japanse fotograaf met schilderkunstige roots en met internationale faam is vooral bekend om zijn kleine foto's die soms ogenschijnlijk onbelangrijke details uit de realiteit plukken om ze tot delicate, gevoelige beelden om te buigen.

Arpaïs Du Bois & Yamamoto Masao, Where they met, 2012

Deze tentoonstelling vraagt dan ook om een rustige wandeling met oog voor detail en samenhang in de dubbelpresentatie.

Fifty One Gallery verruimt verder de blik op het medium fotografie in relatie tot andere artistieke benaderingen.


'Where they met'
an ongoing dialogue
Yamamoto Masao & Arpaïs Du Bois

tot 10 maart 2012
dinsdag tot zaterdag: 13 - 18 uur

FIFTY ONE fine art photography
Zirkstraat 20
2000 ANTWERPEN

(Uiteraard is ook het boek hier beschikbaar)

Geen opmerkingen: