Zoeken in deze blog

vrijdag 21 mei 2010

La Fundación Patagonista in de Blakmeershoeve (Affligem)

Dat humor en kunst perfect kunnen samengaan, wordt dezer dagen meermaals bewezen door verschillende leden van de 'Fundación Patagonista' in de Blakmeershoeve in Affligem.
Twintig jaar geleden werd deze kunstenaarsvereniging opgericht door Dree Peremans (producer bij de radio en auteur) en Dirk van Esbroeck (de in 2007 overleden muzikant en zanger van o.a. de folkgroep 'Rum' en 'Tango al Sur' en die tot zijn achttiende in Argentinië woonde).

Andere kunstenaars raakten bezeten door het echte en mythische Patagonië (het uiterste zuiden van het zuidamerikaanse continent).


In deze tentoonstelling verschijnt werk van 40 kunstenaars. Sommigen tonen één of een paar werken, anderen combineren een quasi eindeloze inventiviteit met een grote productiviteit.

In oktober - november 2009 ging deze tentoonstelling reeds door in het 'Centro Cultural Borges' te Buenos Aires, dank zij de steun van het Brussels Gewest en private sponsors, waaronder de firma De Nul die onder andere voor het transport van de werken zorgde. Dat de tentoonstelling vandaag ook een plek kreeg in de Blakmeershoeve van Dirk De Nul is dan ook geen toeval.In deze bespreking is het volstrekt onmogelijk om alle deelnemers aan bod te laten komen. Wij moeten ons noodgedwongen beperken tot een kleine rondleiding langs de werken die bij ons een onuitwisbare indruk nalieten.

De grote, perfect gerestaureeerde schuur van de Blakmeershoeve is uiteraard al een pareltje op zich.

Beschouw Uw bezoek aan deze tentoonstelling gerust als een zoektocht die U van de ene verbazing naar de volgende glimlach stuurt. Tussen al deze werken zitten er heel wat 'met een hoek af' of met diverse dubbele bodems. Maar ook aan de zuivere estethiek is grote zorg besteed. Bovendien getuigen de artistiek-technische kwaliteiten van deze werken van een bijzonder 'métier'.
(c) Luk Tegenbos

Luk Tegenbos is niet alleen beeldend kunstenaar, maar profileert zich binnen het kader van de 'Fundación Patagonista' ook als lid van het 'Ukologisch Museum', waar hij samen met collega-kunstenaar en muzikant Peter Van Eyck het muziekinstrument 'de ukelele' centraal stelt.

Zij treden onder andere samen op. U kunt ze op zaterdag 22 mei aan het werk zien in Mere!


(c) Luk Tegenbos


De annexatie van Patagonië: Vlaanderen bovenaan in het geel annexeert Argentinië, inclusief Patagonië. Meteen is ook het parkeerprobleem in Vlaanderen opgelost.(c) Peter Van Eyck

Deze 'Macaroni Pinguïn' getuigt van de genetische manipulatie van de Italiaanse immigratie op het Patagonische dierenrijk in het midden van de 19de eeuw...


(c) Peter Van Eyck


Koninklijk ondergoed...


(c) Cécile Bernaerts
Arte povera en optisch bedrog...
(c) Helga Nullens


Een 'presidentieel' paar of een koppel van de dansvloer geplukt...?


(c) Annemie LecossoisU ontdekt ongetwijfeld nog andere pareltjes in deze schitterende tentoonstelling.Te bezoeken tot zondag 6 juni 2010

in de BLAKMEERSHOEVE

Blakmeers 1

1790 AFFLIGEMza - zo: 14 - 18 uur


www.fundacionpatagonista.be

Geen opmerkingen: