Zoeken in deze blog

zondag 23 mei 2010

Mike Carremans, Bram De Jonghe, Joseph Gaudeuille, Luk Mutsaerts, Klaas Van der Linden en Griet Verbrugge in 'VILLA DE OLMEN'

Toen Christine Callebaut in september 2008 startte met haar artistieke project in Villa De Olmen (het huis van haar jeugd), was dat vanuit een aantal concrete uitgangspunten.

De uitgenodigde kunstenaars krijgen de kans om alle ruimtes van het huis te gebruiken, maar met inachtname van het interieur (zoals dat door de laatste bewoners lijkt te zijn achtergelaten). Voor de kunstenaars wordt dat een confrontatie en zo mogelijk een dialoog met de ruimte en (of) de geschiedenis.Bovendien beoogt Christine Callebaut in haar tentoonstellingskalender een afwisseling van meer gevestigde en jonge kunstenaars.

Sinds vorige zondag hebben zes behoorlijk verschillende, jonge artiesten hier een eigen plek gevonden.
Het is alweer verbazend hoe de werken blijkbaar moeiteloos in de geschikte omgeving terecht gekomen zijn.


(c) Bram De Jonghe & Villa De Olmen
De grote inkomhal is meteen het gedroomde decor voor een 'statement-object' van Bram DE JONGHE (°1985) dat in deze van luxe getuigende omgeving toch wel een extra dimensie krijgt. De combinatie van tekst en object levert in eerste instantie een glimlach op, maar stuurt de kijker meteen ook verder naar een kritische, ruimere maatschappelijke visie.

(c) Joseph Gaudeuille

Graficus Joseph GAUDEUILLE (°1982) heeft hier met zijn gigantische 'Houtdruk' de ruimte perfect onder controle. Deze kunstenaar denkt in drie dimensies, ook al betreft het een weergave als ets op papier.
In de eetkamer toont hij zijn kleine etsen, maar ook de schetsen die leiden naar een soort kasten.
Ook hier toont zich de ambachtelijke perfectionist die tegelijk als tekenaar, uitvinder en designer fungeert.
Bij het zien van dit werk duikt bij mij onvermijdelijk de naam van Leonardo da Vinci op.

(c) Joseph Gaudeuille

(c) Luk Mutsaerts & Villa De Olmen

In de salon met zicht op de tuin is Luk MUTSAERTS aan zet met (de voor deze ruimte intussen bijna klassieke voorstelling van) vier schilderijen. In één ervan geeft hij ons de goede raad te genieten: 'Enjoy!'.
Zijn beelden lijken te balanceren op een grens van 'echte' en 'gedroomde' werkelijkheden.


(c) Griet Verbrugge & Villa De Olmen

In de Pergola of veranda toont Griet VERBRUGGE haar installatie 'Interbellum', waarin ze met de zelfgemaakte (stam-) boom, de witte tegels en de witte vrouwenfiguurtjes de rechtstreekse dialoog met dit huis, zijn familiale herinneringen en de geschiedenis aangaat.
In en rond het huis ontdek je nog verschillende beelden van Griet Verbrugge.


(c) Mike Carremans

We keren terug naar het huis zelf en ontdekken in de garage rechts van de trap de schilderijen van Mike CARREMANS (°1981), die vorig jaar afstudeerde in het HISK. Hij toont hier een sobere opstelling in een neutrale, witte omgeving.
Mike Carremans laat zich niet in één beeldtaal catalogeren. Het lijkt soms op het eerste gezicht allemaal speels en onschuldig, maar... laat U vooral niet in slaap wiegen.
(c) Klaas Van der Linden

In de tweede garage heeft Klaas VAN DER LINDEN (°1986) een onderkomen gevonden voor zijn 'fantastische' schilderijen. Ook voor hem is de sobere setting van deze ruimte het ideale decor. Vanuit de achterste muur komt hij met paard en kar aangestormd als een 'Ghostrider'. Ook zijn vermomde (zelf-) portretten zijn van een bevreemdende schoonheid.
(Klaas Van der Linden was onlangs nog met een eenmanstentoonstelling te gast in Aalst: zie bespreking HIER)


(c) Luk Mutsaerts & Villa De Olmen
Op de eerste verdieping zijn de grote 'Angels' van Luk MUTSAERTS bijzonder krachtig in hun confrontatie met het decor van de slaapkamers. Ik probeer me voor te stellen dat je hier de nacht doorbrengt en plots in het halfduister met deze figuren geconfronteerd wordt. Zijn het dan ook nog engelen?

(c) Griet Verbrugge & Villa De Olmen
De kelders vragen ook nog om een bezoek.
Helemaal achteraan in de 'Frigokelder links' vind je in het halfduister nog een interessante installatie met een muurtekening, een hond en een man met pet (Griet Verbrugge).

We wensen U een prettige ontdekkingstocht in deze verrassende galerie.
Nog tot 20 juni 2010
in
VILLA DE OLMEN
Nieuwstraat 83
9280 WIEZE
za - zo: 11 - 18 uur
(c) tekst en foto's: Artspotter

Geen opmerkingen: