Zoeken in deze blog

dinsdag 14 september 2010

Jo De Smedt bij 'The Pub City' in Antwerpen

Vorige donderdag werd het tentoonstellingsseizoen in de Antwerpse galeries voor hedendaagse kunst weer op gang getrokken.
Tussen de vele galeries op het Zuid heeft ook Jo De Smedt zich met zijn project 'KULTUR, daar zit toch eigenlijk niemand op te wachten?' een plaats verworven.

(c) Jo De Smedt
In de tentoonstellingsruimte van 'The Pub City' (Verlatstraat 29) laat hij de verdere evolutie zien.
Het gebouw van 'The Pub City' is de zetel van 'The Pubagency', een bureau op het vlak van communicatie en marketing. Op de begane grond is een multifunctionele ruimte beschikbaar voor activiteiten als teambuildingsessies, seminars, congressen en... tentoonstellingen.
Jo De Smedt bijt hier dus de spits af met het nieuwe luik van zijn 'Kultur'-project. In de eerste tentoonstelling toonde hij zowel zijn intussen welbekende, uiterlijk speelse, maar strak getekende combinaties in grafiet als een schitterende reeks schilderijen op diverse ondergronden (soms in een mixed-media met alweer die grafiettekeningen).
(c) Jo De Smedt
In deze nieuwe tentoonstelling toont hij enkel tekeningen, maar het ziet er naar uit dat zijn benadering 'losser uit de pols' komt, zonder dat zijn tekeningen aan sterkte verliezen. Integendeel zelfs! Hij heeft niet langer de behoefte om zijn bladen tot in de kleinste hoekjes te vullen, maar gaat resoluut voor de absolute ruimtewerking, terwijl hij zijn boodschappen nog speelser, nog stouter, nog duidelijker poneert.
Ook past hij technieken uit zijn schilderijen toe op wat in wezen tekeningen zijn, zoals in onderstaand 'Sjas KlapklapPlak'.

(c) Jo De Smedt

Zeker met de grote bladen, die simpelweg tegen de oneffen bakstenen muren gespijkerd zijn, is het effect ontzettend sterk. De bladen die hij als dragers gebruikt heeft, hadden al een heel leven achter de rug vooraleer hij er zijn stempel op gedrukt heeft.

Ik kan niet nalaten bij dit recente werk te denken aan Patrick Van Caeckenbergh. Ook hij bekijkt de wereld als een antropoloog van onze eigen cultuur. Allebei creëren ze uit een 'beeldenafval' een nieuwe taal via een soort verteringsproces, dat uiteindelijk tot nieuwe evenwichten moet leiden.
'Kultuur' als doolhof of als spijsverteringsstelsel... ?

*

Deze tentoonstelling loopt tot 10 oktober 2010 in
The Pub City
Verlatstraat 29
2000 Antwerpen

zaterdag en zondag van 14 tot 18.30 uur
en tijdens de week op afspraak

www.jodesmedt74.be(c) Jo De Smedt

De volgende kunstenaar op deze locatie is
Manor Grunewald

Geen opmerkingen: