Zoeken in deze blog

vrijdag 1 oktober 2010

Robin Vermeersch en Jochen Mura bij Galerie In Situ te Aalst

(c) Robin Vermeersch & Jochen Mura

In de nieuwe tentoonstelling bij Galerie IN SITU te Aalst combineert Jan De Nys de werken met organische oorsprong van Robin VERMEERSCH (B, 1977) met de streng geometrisch-architecturale sculpturen van Jochen MURA (D, 1968)
Het is een confrontatie die de beide oeuves accentueert en versterkt.


 (c) Robin Vermeersch & Jochen Mura

Van Robin VERMEERSCH (*) krijg je keramische bas-reliëfs en schilderijen te zien. Het wordt nog veel prettiger wanneer de galeriehouder je ook de tekeningen toont. De intens zwarte inkttekeningen contrasteren fel met de lichte, zacht gekleurde schilderijen, maar tonen onmiskenbaar de organische wereld waaraan ze ontleend zijn.
Toch zijn de tekeningen, schilderijen of keramieken geen pure weergave van de natuur, maar uitvergrote en uitgepuurde details van de organische voorbeelden, waardoor ze hun oorsprong overstijgen om levende kunstwerken te worden.

(*)(Robin Vermeersch maakt deel uit van de artistieke familie Vermeersch met grootvader José wellicht als meest bekende. José Vermeersch was in hoofdzaak beeldhouwer en keramieker, met een heel apart 'menselijk' oeuvre. Eerder dit jaar stelde deze kunstenaarsfamilie met drie generaties tentoon in de 'Lokettenzaal' van het Vlaams Parlement: www.vermeersch-exhibition.be)

(c) Jochen Mura

Jochen MURA presenteert een paar wandobjecten naast losstaande architecturale sculpturen. Allemaal zijn het maquettes die, ondanks hun relatief kleine afmetingen, toch een grote ruimtelijkheid suggereren. Je waant je in de straten van een grootstad met onpersoonlijke, rechtlijnige hoogbouw. Hier in de galerie moet ik onvermijdelijk de link leggen naar de schilderijen van Giorgio de Chirico, omwille van de koele 'verlatenheid' die deze lege woonblokken uitstralen.
*
Twee sterke, tegenstrijdige verhalen houden elkaar in deze tentoonstelling perfect in evenwicht. 

Tot 31 oktober 2010
in
Galerie IN SITU
Arbeidstraat 108-110
9300 AALST

vrijdag, zaterdag, zondag: 14 - 18 uur

Geen opmerkingen: