Zoeken in deze blog

donderdag 7 oktober 2010

Karel DE MEESTER bij 'Strictly Rabbit' in Gent: een benadering...

Met de komst van 'Strictly Rabbit' (Slachthuisstraat 98) heeft de hedendaagse kunst in Gent een nieuw adres op een zucht van dat andere, alom bekende 'artistiek laboratorium' Croxhapox (Lucas Munichstraat 76/82).

'Strictly Rabbit' is een concept waar oprichter Lieven Cateau ruimte wil bieden "voor kunstenaars met een absolute honger naar avontuur".
Lieven Cateau, zelf kunstenaar en curator, verdiende met zijn eigen organisatie 'Kunstnier' de afgelopen tien jaar vooral zijn sporen met het opzetten van groepstentoonstellingen op heel wat, soms vreemde of onverwachte plaatsen in Gent en omgeving: een verwaarloosde villa met zwembad en verwilderde tuin, een trendy discotheek, een verlaten borstelfabriekje, een oude staalfabriek,...

(c) Karel De Meester & Strictly Rabbit

Vandaag laat hij deze uitvoerige organisatorisch-drukke projecten achter zich om 'face to face' met een kunstenaar te werken in de besloten ruimte van 'Strictly Rabbit'. In dit voormalig café (tegenover de plek waar vroeger een slachthuis stond) biedt een groot winkelraam vanaf de straatkant uitzicht op een grote 'witte' ruimte: een kijkdoos waar je ook naar binnen kan...
Hier kunnen en zullen kunstenaars hun tentoonstellingen, installaties, performances,... voorstellen.

*
Het eerste project werd zopas gerealiseerd door Karel DE MEESTER (°1955). Enkele weken voor de opening van de tentoonstelling liet Lieven Cateau via de Facebookgroep weten: "Karel De Meester heeft een groot blik zwarte verf gekocht.", waarop ik toen alleen maar kon antwoorden: "Waarom verwondert me dat niet?"

Zwart is, samen met de kruisvorm en de minimalistische benadering, wellicht HET 'handelsmerk' van Karel De Meester. Deze kunstenaar woont al jaren hoofdzakelijk in India, vertoont zich slechts een paar maanden per jaar in zijn land van herkomst.

Voor de installatie hier maakt hij gebruik van ter plekke gevonden materialen, waaronder de twee omgekeerde houten bakken.
In de witte ruimte creëert hij met zijn zwarte verf een uiterlijk zwart-witte wereld, die echter 'bol' staat van de fijngevoelige symbolische waarden.

(c) Karel De Meester & Strictly Rabbit

Wie vanaf de straatkant door het grote raam kijkt, krijgt een onvolledig en gefilterd beeld, maar wordt toch al meteen geconfronteerd met de installatie in het midden van de ruimte en de zwarte vlakken in de achterste hoeken. In de vier hoeken van het raam ontdek je aan de binnenkant zwarte strepen.

De symmetrie dringt zich hier reeds duidelijk op.
Eens binnen ontdek je de symmetrische opbouw van de met elkaar verbonden 'kisten' en de zwarte sjablonen in de acht hoeken (onder en boven) van de kamer. De kruisvormen op de muren worden duidelijk.
Karel De Meester gebruikt de kruisvorm met twee gelijke assen. De horizontale en de vertikale as zijn gelijkwaardig. In deze kruisvorm laat de kunstenaar de oosterse en westerse benadering samenvloeien, de wereldse en geestelijke bekommernis elkaar in evenwicht houden.


(c) Karel De Meester & Strictly Rabbit

De twee zwarte kubussen in het midden zijn als meditatieve ruimtes, uiterlijk verbonden door een soort gang, maar toch afgescheiden. Als bezoeker krijg ik zin om daar onder te gaan zitten, om mijn hoofd vrij te maken van impulsen van buitenaf.
Maar deze centrale installatie is 'slechts' het middelpunt van een groter geheel, een installatie in de installatie.
De telkens in acht hoeken geschilderde vierkante vlakken vormen via in het centrum kruisende diagonalen nieuwe kubussen met hun pendenten in de tegenoverliggende hoeken.

Kruisvorm (wit) en illusoire kubusvormen (zwart) op muren, vloeren en plafonds vormen een microkosmos met elkaar en met de driedimensionale combinatie in het midden.
Hier ligt de nadruk op het essentiële, met minimale middelen, maar met zin voor precisie gerealiseerd.

(c) Karel De Meester & Strictly Rabbit


De tentoonstelling loopt tot 31 oktober 2010
in 'STRICTLY RABBIT'
Slachthuisstraat 98
9000 GENT
zaterdag en zondag: 14 - 18 uur


*

Het project 'Strictly Rabbit' zal zich verder ontplooien met nieuwe kunstenaars in een eigen dialoog met de ruimte.
Van 19 november tot 19 december 2010 is Eleni PASCHALIDIS aan de beurt.

Geen opmerkingen: