Zoeken in deze blog

maandag 4 oktober 2010

Johan DE WILDE met 'Hommage' in Estaminet-Galerie IN DEN BOUW te Kalken

In februari van dit jaar lieten we U in deze 'Waterschoenen' kennis maken met een tentoonstelling van Johan DE WILDE (°1964) onder de titel  KUNST MET GAATJES: Johan De Wilde bij Galerie Tatjana Pieters.
Daar demonstreerde hij op heel letterlijke wijze het belang dat hij hecht aan de inbreng van de toeschouwer wat de 'lezing' of interpretatie van zijn tekeningen betreft, door de toeschouwers tijdens de vernissage met loden kogeltjes op de tekeningen uit zijn reeks 'TIR' te laten schieten.

(Het schietkraam op de kermis in het dorp van mijn jeugd heette 'Tir Jacques', herinner ik me plots)

Opgestapelde geschiedenis van 'In den Bouw'

Kern van de zaak is dat Johan De Wilde bewust interpreteerbare beelden creëert. In zijn met ontzettend geduld en vakmanschap gerealiseerde rastertekeningen 'verbergt' hij een minder of meer waarneembare werkelijkheid.
Zelf formuleert hij dat als volgt: "Mijn werk is zo duidelijk en complex als de gedachtengang van iemand die naar het kunstwerk kijkt."
Zijn tekeningen maken in hun lijnenspel al dan niet beelden zichtbaar, die al dan niet herkenbaar zijn en al dan niet gedachten losweken. Precies de inbreng van de toeschouwer is in grote mate bepalend voor wat te zien is. De kijker 'maakt' de tekening.

(De vraag 'Wie MAAKT kunst?' komt in deze bij ons op, maar is in wezen van een andere orde en hangt samen met de vraag 'WIE maakt de kunstenaar?' Het samenspel tussen kunstenaar - kunstwerk - galerie - curator - criticus - kijker - verzamelaar - museum ... is een discussie op zich waard.)

(c) Johan De Wilde: 'Het begin' 1993

 In deze tentoonstelling toont Johan De Wilde, naast zijn (intussen klassieke) rastertekeningen, één foto en een schilderijtje uit 1993 met als toepasselijke titel 'Het begin'.

Wie naar de tenoonstelling gaat kijken, doet er goed aan om eerst tien minuten uit te trekken voor een filmpje dat gemaakt werd naar aanleiding van zijn tentoonstelling bij Second Room in Antwerpen (2009).
Daarin citeert hij op het strand uit zijn boek 'PARTICLES' (...betekenisdeeltjes...) dat in 2006 bij Croxhapox uitgegeven werd (en dat overigens op de site van JDW blad per blad kan gelezen worden).

Het begint als... 'een verhaal dat ergens hapert...'


(c) Johan De Wilde: Reeks 'History' 2010


We zetten enkele citaten uit het boek op een rij:

"Alles is wit. Tegen dat witte licht vorm ik een beeld."

"Er was eens een man die genoemd werd, tot hij helemaal niet meer werd genoemd en hij gewoon niet meer ter sprake kwam."

"Iedereen gaat de geschiedenis in."

"Waar is de kennis van de overledenen gebleven, hun herinneringen, hun talent, de talen die zij beheersten?"
(c) Johan De Wilde: UV print 'De filosoof' 2010

Blijkbaar onderzoekt hij in zijn werk de grens tussen waarheid en leugen, tussen werkelijkheid en fictie, tussen waarneming en 'invulling', tussen wit als beginpunt en verdwijnpunt.
De beste omschrijving van zijn tekeningen laten we hem opnieuw via zijn boek 'Particles' zelf maken:

"Als een fijnmazig doek, als een lijkwade ligt het raster der herinnering over de vorm: het rationele kader waarbinnen zich irrationele taferelen afspelen."
(c) Johan De Wilde: 'Olympiques' 2010

Intussen of binnenkort stelt Johan De Wilde ook tentoon in Berlijn, Zürich, Tilburg,...
info:
*
Merk hier ook het boek 'Tot nu toe was alles in orde' op. Deze productie van het SMAK en uitgeverij Tornado bevat brieven die hij schreef aan curator Hans Theys (zie o.a.de net afgelopen tentoonstelling Xanadu in het SMAK) en waarin hij de sluier rond zijn tekeningen oplicht...

In de marge van de tentoonstelling stelt uitgeverij 'Het Balanseer' uit Aalst een deel van haar uitgaven voor. Johan De Wilde is betrokken bij deze kleine literaire uitgeverij die onder andere Pol Hoste, Daniël Robberechts, Willy Roggeman en CC. Krijgelmans in haar fonds heeft.


*

De tentoonstelling loopt tot 17 oktober 2010
IN DEN BOUW
Zomerstraat 85
9270 KALKEN

vrijdag vanaf 19 uur, zaterdag vanaf 14 uur en zondag vanaf 11 uur

*

Volgende tentoonstelling: Steve Michiels van 7 tot 28 novemberGeen opmerkingen: