Zoeken in deze blog

maandag 25 oktober 2010

Nocturne in Antwerpen op 21 oktober 2010: een wandeling

In heel wat Antwerpse galeries openden op donderdag 21 oktober de nieuwe tentoonstellingen. Wij kozen voor de galeries tussen de Vlaamse Kaai en de De Waelplaets.

Wandelt U even mee?

We starten bij 'The Pub Agency' (Verlatstraat 29) (geen galerie, maar de gelijkvloerse ruimte van een communicatiebureau), waar Manor GRUNEWALD en Simon LAUREYNS onder de titel 'Fools from the same kingdom' een bijzonder frisse, gezamenlijke installatie van hun schilderijen presenteren.
Grunewald toont naast zijn grote, gestileerde schilderijen met 'beeldassemblages' ook een reeks zeer spontaan geschilderde doeken, die overigens prettig overeenstemmen met de speelse, nu eens cartoonachtige en dan weer ruimtelijk-geometrisch aandoende doeken van zijn vriend Simon Laureyns.

Open op 31 oktober van 13 tot 18 uur en na afspraak

(c) Manor Grunewald & Simon Laureyns

Beide heren zijn, ondanks hun omschrijving als 'fools from the same kingdom', niet half zo gek, maar wel sterk beeld-technisch aan de gang. Manor Grunewald verhuist binnenkort van Gent naar Antwerpen.
Wat dacht U bij Simon Laureyns overigens van de combinatie tussen een 'gemuteerde' Mickey Mouse en een omgekeerde ElvisPresley?


(c) Simon Laureyns

Bij de buurman, Galerie Tim Van Laere (Verlatstraat 23-25) loopt tot 4 december een uitgebreide, gevarieerde expo met beelden en tekeningen van Henk VISCH. Dit is pure beeldende poëzie van een ongekende speelsheid, met armloze figuren als vanouds, maar ook met personages die de wereld breed omarmen of er zich sierlijk en kleurrijk in bewegen, walsend in een decor van open, frivole rasters.
Philippe van Cauteren, artistiek directeur van het SMAK, vond als inleider een ruim publiek.


(c) Henk Visch & Galerie Tim Van Laere

(c) Henk Visch & Galerie Tim Van Laere

Zelf omschrijft Henk VISCH zijn werk als volgt: "Mijn werk lijkt in de verte op een meisje in een winkelstraat. Maar het meeste lijkt het in de verte op een man die zijn sleutels zoekt en droomt van een zeilboot."

Open van dinsdag tot zaterdag: 14 - 18 uur.

(c) Henk Visch & Galerie Tim Van Laere

Op naar de Museumstraat 4 voor een afspraak met Narcisse TORDOIR bij Galerie Van De Weghe.
Tordoir toont in 'Square 1' tekeningen, schilderijen, foto's, video, collages en een krant en verwijst met deze opstelling naar 'Square 2', een gigantisch schilderij dat zich op een andere plaats in de stad bevindt en slechts beperkt te bezichtigen is (waardoor het een soort mythische kracht krijgt).


Galerie Van De Weghe

Het geheel dompelt ons onder in een wereld van rituelen rond liefde, sex en dood waaraan de mens zich sinds de oertijden overgeeft. Het 'in beeld brengen' is daar steeds (sinds de grottekeningen) een belangrijke factor geweest en blijft ook vandaag een interessante inspiratiebron.

(c) Narcisse Tordoir & Galerie Van De Weghe

Vooral de schetsmatige tekeningen maken hier grote indruk.

Tot 27 november 2010, open woensdag t.e.m. zaterdag van 14 - 18 uur

'Square 2' in Hal (Bleekhofstraat 22 - Antwerpen), open op 30/10 en 6/11 van 11 tot 18 uur.


*

We gaan nu naar ZENO X (L. De Waelplaats 16) voor de tentoonstelling 'Eating the beard' van Michaël BORREMANS. De twee lange, smalle, paralelle ruimtes, verbonden door een smalle doorgang met trapje, hebben met de werken van Borremans een soort sacrale sfeer gekregen.
Er hangen enkele, voor zijn doen, bijzonder grote schilderijen, waarvoor de talrijke aanwezigen een bewonderende en praktische afstand bewaren.

(c) Michaël Borremans & Zeno X Gallery

De bevreemdende intimiteit die tegelijk afstandelijkeid inhoudt, is gebleven. Maar de monumentaliteit zorgt ook voor 'een zich klein voelen' bij de toeschouwers die, naast de tegenoverliggende muren, een soort veilig gevoel bij elkaar lijken te zoeken (al is het ook om visueel afstand van het grote werk te kunnen nemen).


De schilder zelf probeert stilletjes in het publiek op te gaan...


Tot 27 november 2010, van woensdag tot zaterdag, 14 - 18 uur.


*
Bij KUSSENEERS (De Burburestraat 11) heeft Lars WELLER de hele ruimte ter beschikking voor 'Seductive Disturbance'.
Tot 4 december 2010, van woensdag tot zaterdag, 14 - 18 uur


*
In de Pourbusstraat nr. 5 wacht ons KORAALBERG met in de kelder Nick ERVINCK en op het gelijkvloers de groepstentoonstelling 'Pokerface' met werk van Ronny DELRUE, Christopher HANLON, Sam JACKSON en Nele TAS.
Tot 4 december 2010, van woensdag tot zaterdag, 14 - 18 uur


*
Bij Galerie VAN DER MIEDEN (Pourbusstraat 15)maken zowel Ulrike HEYDENREICH als Reinhoud VAN VUGHT behoorlijk wat indruk.
Onder de titel 'Through the looking glass' bekijkt Ulrike Heydenreich in haar tekeningen, prenten en beelden de omgeving met een gespiegelde of prismatische blik. Ze creërt o.a. 'driedimensionale' tekeningen, fictieve landkaarten en plattegronden en ook 'spiegelsculpturen' die de omliggende wereld verveelvuldigen en decomposeren.
De schilderijen van Reinoud VAN VUGHT presenteren zich als onvoorstelbar fijnmazige drippings. Zijn sculptuur doet me ontegensprekelijk denken aan het gelijkgestemde werk van Peter Buggenhout.

Tot 4 december 2010, woensdag tot zaterdag, van 14 - 18 uur.

www.vandermieden.com

*

Wie toch terugverlangt naar de 'zekerheid' van de 'Belgische abstracten' kan terecht bij Andres Van Hove Gallery (Pourbusstraat 3b) met o.a. werk van Felix DE BOECK, René GUIETTE, Jozef PEETERS, Luc PEIRE, Léon WUIDAR, Maurice WYCKAERT,...

Tot 3 november 2010, woensdag tot zaterdag, van 14 - 18 uur.

Geen opmerkingen: