Zoeken in deze blog

vrijdag 27 mei 2011

Ignace De Vos met 'Kijken tot het donker wordt' bij galerie c. de vos in Aalst

De galerie van Cathy De Vos barstte vorige zondag aardig uit haar voegen voor de vernissage van de tentoonstelling 'Kijken tot het donker wordt' door Ignace DE VOS (°1954).
Het was deels een familiefeestje, met broer-kunstenaar en zus-galeriehoudster in een samenwerking die alweer een hele tijd geleden was.
Bovendien kon ook Jan HOET als inleider heel wat kunstliefhebbers bekoren.

Jan Hoet in zijn onvervalste 'Hoet-stijl'

Maar uiteraard staat de kunstenaar met zijn werk centraal. Met deze nieuwe tentoonstelling toont Ignace DE VOS een vloed aan artistieke activiteit. De hele tentoonstelling is een gecontroleerde uitbarsting van picturale energie. Het plezier van het schilderen laat zich hier zo van de muren lezen.
Wat meteen opvalt is het gestuele, het repetitieve, het kleurrijke, het kronkelend lineaire, het levendige in al deze werken.

Jan Hoet had het ondermeer over de relatie tussen fantasie en geheugen. Maar aan de basis van geheugen ligt uiteraard ook de waarneming. De kunstenaar kijkt, luistert, voelt,... (misschien intenser en meer doelgericht dan andere mensen) en bewaart de verzamelde gegevens van zijn waarneming op de harde schijf van zijn geheugen. Later worden die gegevens weer opgeroepen, gecombineerd, vervormd, ingekleurd, geconcentreerd,...

(c) Ignace De Vos

Van 'kijken tot het donker wordt' mogen we bij Ignace De Vos ook 'schilderen tot het donker wordt' maken, want voor hem is daglicht een onontbeerlijke factor om te schilderen.

Ignace De Vos is, naast beeldend kunstenaar en docent schilderkunst in Sint-Lucas, een gepassioneerd verzamelaar en muzikant. Die passie voor het verzamelen heeft hem geleid langs het werk van collega-kunstenaars, boeken, Afrikaanse kunst, gitaren,...
In de huidige tentoonstelling zijn die gitaarvormen het absolute hoofdthema. Hij verzamelt hier als het ware zijn eigen schilderijen in talloze variaties op dat thema, maar telkens met de 'schwung' die elke benadering een eigen leven schenkt. Met die terugkerende gitaarvormen lijkt hij steeds nieuwe arrangement te schrijven... of zijn het 'jamsessies' waarin hij zich laat meedrijven ?

(c) Ignace De Vos

Hij creëert drukke, levendige schilderijen, gooit zich gedreven in een totale 'inschildering' van zijn doeken. Heel af en toe houdt hij zich bewust in, maar even verder laat hij zich (gelukkig) weer meeslepen in de kleurrijke, passionele schildersbeweging.

Spijtig genoeg kon ik niet blijven kijken tot het donker werd.

Ignace DE VOS
'Kijken tot het donker wordt'

tot 26 juni 2011
bij galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295-297
9300 AALST

vrijdag - zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 10.30 - 13.30 uur

Geen opmerkingen: