Zoeken in deze blog

zaterdag 21 mei 2011

Open studio's in het HISK te Gent

Het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) organiseert in Vlaanderen postacademisch onderwijs op het gebied van beeldende en audiovisuele kunst.
Aanvankelijk (vanaf 1997) was deze tweejarige opleiding in Antwerpen gevestigd, maar sinds april 2007 is de Keopoldskazerne aan de Charles de Kerckhovelaan 187 a in Gent de thuisbasis (tegenover het Citadelpark en het SMAK).
Jaarlijks worden 12 nieuwe kandidaat-laureaten aanvaard. Het HISK staat in de eerste plaats open voor personen in het bezit van een graad van master of van een daarmee gelijkgestelde graad, maar de toelatingscommissie kan ook kandidaten toelaten op basis van 'artistieke affiniteit met de opleiding, de aard van beroepservaring of andere relevante ervaring'.
De studentenpopulatie van het HISK is een internationale mix.


In WATERSCHOENEN hebben we de voorbije jaren reeds een aantal oud-studenten kort of uitgebreid belicht naar aanleiding van individuele of groepstentoonstellingen: Steven Baelen, Rinus Van de Velde, Mike Carremans, Max Suedhues, Ante Timmermans, Lucie Renneboog, Anton Cotteleer, Koen Van den Broek, Francis Denys, Tina Gillen, Els Vanden Meersch en Stephanie Leblon.

Naar aanleiding van de Open Studio's op 13, 14 en 15 mei laatstleden, gingen we vorige zondag een kijkje nemen bij de huidige generatie studenten. Hierna volgt een kleine impressie van enkele prettige ontmoetingen.


In oranje en geel is het gras altijd blauwer aan de overkant... in het atelier van Céline BUTAYE (°1980). We kwamen haar kortgeleden nog tegen in de tentoonstelling 'La part des anges' in Villa De Olmen te Wieze.


Céline BUTAYE, oorspronkelijk afkomstig uit de grensgemeente REKKEM, verkent ook in haar artistieke werk letterlijk en figuurlijk de grenzen...


Deze voormalige kazerne heeft tegelijk de allure van een klooster en een gevangenis, waar toch alle deuren open staan voor de dialoog tussen de artistieke bewoners en hun bezoekers.


 Gary LEDDINGTON (°1983) onderzoekt de fotografie tot op het bot...


Een witte sculptuur zuigt je naar binnen in het atelier van Alice DE MONT (°1985). Zij onderzoekt de betekenis van de sokkel inzake bruikbaarheid en evenwicht in haar sculpturen en filmische situatieschetsen.


"I want to be beautiful"


Miks MITREVICS (°1980) presenteerde ondermeer kunst als kansspel. Door het gooien met een dobbelsteen kon je een nieuw te presenteren kunstwerk uit een reeks van zes kiezen. Ik hield ook wel van zijn zelfgemaakte werktafel. Het deed me een beetje denken aan de begindagen van Patrick Van Caeckenbergh.


Een ogenschijnlijk eenvoudige, maar uitgekiende installatie bij Sarah GERATS (°1983)... 'Somewhere over the rainbow'...


Volg de gids...


De ontzagwekkende ordelijkheid en kleurenrijkdom waarmee Conny KUILBOER (°1976) de tijdsgeest vangt...


Bent U al verzekerd tegen een overdosis kunst ?


Hier vind je alles over het instituut en de artiesten-studenten.

Geen opmerkingen: