Zoeken in deze blog

vrijdag 20 mei 2011

Loods 12 / DIX 291: een dialoog / un dialogue in Loods 12 te Wetteren

De huidige tentoonstelling met werk van zes Parijse kunstenaars bij Loods 12 in Wetteren is het antwoord op een tentoonstelling eerder dit jaar met werk van Belgische kunstenaars bij Galerie DIX 291 in Parijs. Toen was Loods 12 daar te gast met werk van Bart Baele, Leo Copers, Bernd Lohaus, Vincent De Roder, Walter Swennen en Philippe Vandenberg.

*
Het antwoord wordt nu geleverd met werk van François Bouillon, Benjamin Swaim, Michèle Waquant, Myriam Bucquoit, Bernard Crespin en Jean Dupanier.

Vooral die laatste drie wisten mij in hoge mate te boeien.

Bucquoit en Crespin zijn niet alleen kunstenaars, maar ook de initiatiefnemers achter de Parijse galerie DIX 291.
(c) Benoit Crespin

De portretten ('Ricordo', enkele in olieverf en één pigmentdruk) van Benoit CRESPIN zijn bijzonder subtiel en beklijvend!

Myriam BUCQUOIT creëert met haar olieverfschilderijen 'Abri 2' en 'Abri 3' een wereld die tegelijk bescherming en ontheemding uitstraalt. De met dekens en allerhande 'vreemde' materialen gebouwde hutten doen me denken aan vluchtelingenkampen zoals je die maar al te vaak via nieuwsberichten voorgeschoteld krijgt, maar daarnaast bezitten ze ook een poëtische kracht. Ook schilderkunstig is het trouwens heel ambigu, want hoewel heel mat geschilderd, vormen ze toch een levendig geheel.
Ze verenigen de 'arte povera-hutten' van Mario Merz, de 'dekensculpturen' van Berlinde De Bruyckere en de 'bonthut' die Maria Degrève vorig jaar bij galerie c. de vos presenteerde. 

(c) Jean Dupanier & Myriam Bucquoit

Jean DUPANIER komt met (bijna afstandelijk) getekend werk op zeer groot formaat (150 x 200 cm) tot een bijzonder realistische weergave, waarbij ik moet denken aan de schilderijen en de werkmethode van Marcel Berlanger.
Alleen al deze tekening maakt de omweg naar Wetteren de moeite waard...

Nog tot 19 juni 2011
in LOODS 12
Koophandelstraat 12
9230 WETTEREN

zaterdag en zondag: 15 - 19 uur

Geen opmerkingen: