Zoeken in deze blog

zondag 3 maart 2013

William Phlips met 'Merci à Dieu et sa soeur' bij Cecilia Jaime Gallery (Gent)


Tijdens de openingsavond op 16 februari had de vitrine van de Cecilia Jaime Gallery in de Gentse Kraanlei een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de passanten en mensen die speciaal voor de vernissage gekomen waren.

Het kleurrijke en rijkgevulde spektakel in de kleine galerieruimte staat in fel contrast met eerdere, sober vormgegeven tentoonstellingen. Maar al snel wordt duidelijk dat ook in deze tentoonstelling vorm en inhoud perfect met elkaar in overeenstemming zijn.

'Merci à Dieu et sa soeur' heet deze tentoonstelling van William PHLIPS (°1953), een man die - mede vanuit zijn ervaring als setdesigner - perfect weet hoe hij een ruimte naar zijn hand moet zetten.

William Phlips is Aalstenaar van origine, al jaren Gentenaar in hart en nieren en bovendien een ware wereldbohemien. Ik verwijs U graag naar een interview en fotografisch verslag in COFFEEKLATCH, waar U zijn leefomgeving en levensfilosofie op bijzonder aangename wijze leert kennen en waarin hij overigens zelf de verklaring voor de titel van deze tentoonstelling geeft.


William Phlips @ Cecilia Jaime Gallery
 
 
 In 2010 verbleef Phlips zes maanden in het West-Afrikaanse land Togo. Het gevoel dat je hier nu in een galerie met Afrikaanse kunst - met Chinese invloeden -, annex atelier van een traditionele Afrikaanse reclameschilder staat, wekt dan ook geen verbazing.
 
Aangespoord door de typische Afrikaanse reclamepanelen, zocht William Phlips contact met een plaatselijke reclameschilder, die voor de kunstenaar een aantal opdrachten realiseerde.
In combinatie met de 'Mobiele residentie', de werken met gevonden voorwerpen, de 'traditionele' beelden en de talrijke werken op papier ontstaat een totaalcompositie.
 
Doorheen deze installatie ontdek je heel wat met 'rustines' herstelde kogelgaten, die symbool staan voor de dualiteit in de Afrikaanse samenlevingen: Afrika met zijn onuitputtelijke bodemschatten en zijn peilloze armoede, zijn corrupte regimes en weerloze bevolkingen, zijn oorlogen en 'stammentwisten', het tragische lot van een continent waar 'overleven' het codewoord is, maar tegelijk een paradijs van kleurrijke levensvreugde, van vrolijk geuit geloof en mateloos bijgeloof... een paradox die alleen kan bestaan dankzij... Dieu et sa soeur !
 
Achter de schijnbare wanorde schuilt een weldoordacht en bijzonder empatisch beeld van een Togolees 'avontuur'.
 
 
William Phlips @ Cecilia Jaime Gallery


William Phlips

'Merci à Dieu et sa soeur'

in
Cecilia Jaime Gallery
Kraanlei 55
9000 GENT

woensdag t.e.m. zaterdag: 13 - 18 uur

www.ceciliajaime.com 
 
 © Artspotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: