Zoeken in deze blog

dinsdag 1 december 2015

Tina Gillen in BOZAR (Brussel)BOZAR in Brussel biedt een gelijktijdige en op elkaar volgende stroom van tentoonstellingen, muzikale en andere activiteiten, waarin kleinere presentaties misschien een beetje dreigen te verdrinken. Mede om die reden krijgt u dit artikel over deze indringende ingreep van Tina GILLEN.

Helemaal achteraan links in de hal van Bozar staat u voor drie openstaande deuren. Daarbinnen maakt de kunstenares met haar sculpturale en schilderkunstige installatie, waarin de schuine lijnen en diagonalen een hoofdrol spelen, allereerst een duidelijk statement ten opzichte van de verticalen en horizontalen in de art-deco architectuur van Victor Horta.

Ze laat haar eigen vormentaal in verschillende media weerspiegelen of dialogeren, van de centrale balkenstructuur naar de staande of hangende geschilderde elementen op de zijwanden en de grote muurschildering achteraan.

Tina Gillen heeft al veel langer een band met architectuur in haar werk. In 2013 zagen we haar bij Crown Gallery (Brussel) met 'Second Sight'. Daar was haar dialoog met architectuur nog erg visueel tastbaar en (hoewel sterk vereenvoudigd) realiteitsgebonden.

In de huidige installatie verlegt ze het gesprek naar een abstract niveau.Ingang Raadzaal Bozar met installatie 'Echo' © Tina Gillen
'Tina Gillen (°1972, Luxemburg) is al sinds eind jaren 1990 actief als schilder. Ze werkt op het raakvlak tussen figuratie en abstractie, tussen het platte vlak en de ruimte. Haar werk is opgebouwd uit lagen die ze zichtbaar over elkaar schuift. Je herkent architecturale elementen uit de werkelijkheid, zoals gevels en gebouwen, die toch een gevoel van afstandelijkheid oproepen. Gillen betrekt de tentoonstellingsruimte uitdrukkelijk in haar werk. Voor BOZAR maakte ze 'ECHO', een monumentale installatie op maat van de Raadzaal. Schilderijen en een sculpturaal element gaan een dialoog aan met een grote muurschildering op de achterwand. Gillen nodigt de bezoekers uit om actief deel te nemen en al wandelend verbanden te leggen tussen de aangereikte elementen.'
Tina Gillen, 'Echo' (detail) @ Bozar


TINA GILLEN 

'ECHO'

tot 7 februari 2016
in BOZAR (Brussel)

INFO
Catalogus
Te koop bij BOZAR BOUTIK
€ 20  - 18 (BOZAR-friends)
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: