Zoeken in deze blog

woensdag 20 oktober 2010

'KOERS': een groepstentoonstelling in het Herman Teirlinckhuis te Beersel

Het Herman Teirlinckhuis in Beersel was vorige zondag flink te klein voor de vele aanwezigen tijdens de vernissage van de groepstentoonstelling rond het thema 'KOERS'.

De tentoonstelling werd samenengesteld door gelegenheidscurator Johnny MAESCHALCK, beter bekend als de sportadvokaat bij uitstek voor grote namen als Tom Boonen en wijlen Franck Vandenbroucke.
Minder bekend bij het grote publiek is zijn enorme gedrevenheid als liefhebber en verzamelaar van hedendaagse kunst.
Reken daarbij zijn ongelooflijke fascinatie voor de wielersport en het concept voor deze tentoonstelling is als het ware onontkoombaar.


'KOERS' is opgevat als "een wandeling langsheen triomf, ontgoocheling, pijn, bewondering, hoop, egoïsme, liefe en dood, brood en spelen".
Naast foto, film en ander documentair materiaal wordt de hoofdmoot van de tentoonstelling gevormd door de unieke (en speciaal voor deze tentoonstelling geconcipieerde) bijdragen van beeldende kunstenaars die door Johnny Maeschalck uitgenodigd werden. Elk op hun manier hebben ze het onderwerp benaderd.

 Pjeroo Roobjee (centraal)

De vernissage mondde uit in een waar festijn, een gebeuren in de rand van de koers, startend bij het verhaal over Louis Malbrancke, de coureur van Meulebeke, op onnavolgbare wijze verteld door de auteur zelf: Pjeroo ROOBJEE, die naast schijver ook een begenadigd beeldend kunstenaar is.

Het verhaal 'De coureur van Meulebeke' vind je in de bundel 'Aderbloed in de kousenhoek: verspreide brieven en verhalen' (Van Halewyck, 1999)

Het eindigt als volgt:
"de moraal van het verhaal, dames en heren, geacht publiek? Er is er geen..."
Of toch...
"als je coureur wil worden, leef dan bij voorkeur in een gematigd zeeklimaat... en trap  niet te lichtzinnig in de flauwegrappenval die de Almachtige in je dromen voor je opzet."

Even later werd het 'feest' verdergezet in de geest van stripfiguur Nero, met een heuse wafelenbak.
Koers kan toch zo vreselijk schoon zijn!

En uiteraard werden ook de kunstenaars en hun werken niet vergeten... al was het bijwijlen wel eens 'drummen' om alles te zien...

 Neonsculptuur (c) Jo Foulon

 (c) Tina Gillen

 (c) Jo De Smedt

Vlakbij zorgt Herman Van Ingelgem voor de conceptuele toets met zijn even simpele als sprekende 'ingreep'... Maar die laten we U graag zelf opzoeken.


 (c) Kris Vanhemelrijck

 (c) Rinus Van de Velde

(c) Hans Vandekerckhove

Aardbeien voor L.F. (Laurent Fignon) (c) Werner Mannaers

Er valt nog heel wat te ontdekken, zowel binnen als in de tuin...

Tentoonstelling tot 21 november 2010
in het
Herman Teirlinckhuis (*)
Gemeentelijk Museum en Galerie
Uwenberg 14
1650 BEERSEL

donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag
11 - 12.30 en 14 - 16 uur


(*) Herman TEIRLINCK (1879-1967), auteur van poëzie, romans en toneel, woonde van 1936 tot aan zijn dood in dit huis te Beersel. In 1946 was hij medestichter en directeur van de Antwerpse Studio van het Nationaal Toneel, de latere Studio Herman Teirlinck.
In 1979 werd het huis eigendom van de gemeente Beersel en in 1981 werd het HermanTeirlinckmuseum officieel ingehuldigd. Een deel van het huis doet dienst als kunstgalerie. Onlangs werd het museum opgefrist, het schrijfterras in de tuin heraangelegd en een mini-kriekengaard aangeplant. Teirlinck was een fervent geuzeliefhebber.

Geen opmerkingen: