Zoeken in deze blog

donderdag 9 december 2010

Fotograaf Brecht Van Maele met 'Twin cities: Oostende - Banjul' bij A154 in Gent

Vorige vrijdag nodigde Brecht Van Maele vrienden en kennissen uit in de gebouwen van architectenbureau A154 (Distelstraat 30 - 9000 Gent) voor de vernissage van zijn tentoonstelling 'Twin Cities', waarin de 'tweelingsteden' Oostende (België) en Banjul (Gambia) de hoofrol spelen.

Brecht Van Maele heeft al jaren een zwak voor Oostende. Enerzijds is er wellicht de gedachte dat de stad bij de zee ligt, zodat ze steeds uitzicht biedt op 'ontsnapping naar verre einders'. Aan de andere kant is er de stad op zich, die met haar mensen en gebouwen voor een fotograaf onvermoede invalshoeken kan bieden.
Maar dan moet hij, zeker met mensen, steeds alert zijn zodat het perfecte moment om af te drukken niet voorbij gaat. Daarin toont hij zich niet als een zuivere registrator, maar veeleer als een fotograaf met een groot empathisch vermogen. Bovendien heeft Van Maele een stevig oog voor architecturaal perspectief.

(c) Brecht Van Maele

Na heel wat omzwervingen door Oostende kwam Brecht Van Maele toevallig te weten dat deze stad een stedenband heeft met Banjul, de hoofdstad van het Afrikaanse Gambia. De gedachte aan Banjul liet hem niet meer los en uiteindelijk trok hij, op eigen kracht en met eigen middelen, naar ginder om het andere lid van de 'tweeling' te ontdekken. De betrokken ambtenaar van de stad Oostende kon hem wel enkele contacten ter plekke bezorgen.

(c) Brecht Van Maele

De confrontatie en versmelting van de beide steden stelt hij tot 30 januari 2011 tentoon in de vergader- en tentoonstellingszaal van 'A154'. De feilloze accrochage is perfect in overeenstemming met de strak geregisseerde tentoonstellingsruimte.

De tentoonstelling is in principe enkel na afspraak te bezoeken.

Op www.brechtvanmaele.be/twincities ontdekt U ook heel wat werken uit deze collectie.

Vanavond (donderdag 9 december 2010) is er van 19.30 tot 20.30 een nieuw toonmoment.
Wij houden U op de hoogte van verdere occasionele openingsuren.

Wellicht zal deze tentoonstelling over enige tijd in Oostende overgedaan worden.

Geen opmerkingen: