Zoeken in deze blog

woensdag 8 december 2010

'Once upon...' van Stief Desmet in Galerie Fortlaan 17 te Gent

Met de tentoonstelling 'Once upon...' duikt Stief Desmet (°1973) opnieuw in een soort sprookjeswereld, hoewel hij Bambi en Sneeuwwitje achter zich gelaten heeft. Dat sprookjes (per definitie) steeds een kwaadaardig kantje hebben, weten we allemaal. Ook voor Stief Desmet is dat geen nieuw gegeven.
In deze tentoonstelling begint het 'sprookje' meteen vooraan in de galerie met de installatie 'Once upon'.

 (c) Stief Desmet & Galerie Fortlaan 17

Afgelopen zomer zagen we nog werk van hem (beelden en schilderijen) in de FAKE! tentoonstelling in Aalst. Zijn 'Monument for a fake Eagle' staat nu in de tuin van de galerie.

Stief Desmet werkt als het ware naar de natuur, plukt elementen uit de natuur in een mix met andere beelden en teksten en creëert zo een eigenzinnige sprookjeswereld met enerzijds de lokkende kracht van het natuurlijke, het mooie, het lieflijke en vertederende. Maar achter het hoekje schuilt steeds het gevaar, het onberekenbare. En dat geldt niet alleen voor sprookjes, maar ook in de realiteit van elke dag.

 (c) Stief Desmet & Galerie Fortlaan (Monument for Audubon - detail)

Zowel in zijn beelden als in zijn schilderijen komt die dualiteit tot uiting. In zijn huidige schilderijen zie ik hem meer als een tekenaar evolueren, een samensteller van 'unheimliche' beelden. En soms komt het gevaar letterlijk uit de lucht vallen zoals in zijn grote schilderij 'Death from above'.

Zelf heb ik het meest genoten van zijn 'Monuments for Audubon'. (John James Audubon)

Maar misschien valt U wel voor zijn 'Baselitz poodle'... 


De ligging van Galerie Fortlaan 17 tegenover het Citadelpark benadrukt een gelijkaardige dualiteit als in het werk van Stief Desmet: het aangenaam-natuurlijke met als keerzijde de 'duistere' reputatie van het nachtelijke park. Maar dat is uiteraard geheel toevallig.
Toen wij gingen kijken lag er een flink sneeuwtapijt...

Nog tot 29 januari 2011
in Galerie Fortlaan 17
Fortlaan 17
9000 GENT
woensdag-donderdag-vrijdag: 14 - 18 uur
zaterdag: 12 - 18 uur

Gesloten van 24 december 2010 tot 4 januari 2011

Geen opmerkingen: