Zoeken in deze blog

zondag 17 november 2013

Museum op schaal 1/7 in KMSKB (Brussel)

 
In 1941 bedacht Marcel Duchamp zijn draagbaar museum of Boîte-en-valise. In dit opvouwbare mini-museum verzamelde hij een overzicht van zijn belangrijkste werken en ideeën, op schaal. Een moderne referentie naar het kunstkabinet of Wunderkammer uit de Renaissance. Nu, nog tot en met 2 februari volgend jaar loopt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel de tentoonstelling Museum op schaal 1/7, een collectie miniatuurmusea ontworpen door Belgische kunstenaars. Een initiatief van Galerie Ronny Van de Velde en vormgegeven door kunstenaar Wesley Meuris. Een grote collectie van kleine originelen. Met een knipoog naar Duchamp.
 


Museum op schaal 1/7, een ontwerp van Wesley Meuris

 

Art is not about itself but the attention we bring to it.
(Marcel Duchamp)
 
Mini museum © Johan Tahon, Stream of Salt
 
De tentoonstelling beslaat meer dan honderd "miniatuurzalen" of "mini-musea" in de vorm van glazen toon- of kijkkasten die stuk voor stuk ingevuld werden door een Belgische kunstenaar. Een aantal thematische zalen (Symbolisme, Cobra, Surrealisme, …) plaatsen het geheel in een historische context. Een classificatie van musea op schaal. Sommige zijn echte maquettes ingericht met bankjes en opgesmukt met originele schilderijen en beeldhouwwerken op maat. Andere werden meer vernuftig ingevuld, berekend en ruimtelijk herdacht tot installaties an sich. Hoe dan ook, het museum op schaal verwacht van de kunstenaar een zekere vorm van introspectie en onderzoek naar de presentatie (op schaal) van zijn werk. Ook de toeschouwer krijgt noodgedwongen zijn plaats terug: in alle rust en nabijheid wordt hij opnieuw verplicht te kijken naar de kern van het werk.
Kunst, zeg maar, herleidt tot de essentie van het kijken. Un autre regard.
 
 
Mini museum © Kurt Stallaert, Zonder titel
 
Everything we see hides another thing.
We always want to see what is hidden by what we see.

(Magritte)Mini museum © Peter Buggenhout,
The Blind leading the Blind (mock up)
 
 

Tentoonstelling Museum op schaal 1/7, nog t/m 2 februari 2014, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel (dinsdag t/m zondag 10 tot 17u) www.museumtoscale.com en www.fine-arts-museum.be
 
 
© Veerle De Saeger voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: