Zoeken in deze blog

vrijdag 8 november 2013

Bent U al 'VRIEND VAN HET S.M.A.K.' ?

 
De vereniging 'VRIENDEN VAN HET S.M.A.K.' vindt haar oorsprong in de 'Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst', op 8 november 1957 (exact 56 jaar geleden) in Gent opgericht onder impuls van Karel GEIRLANDT.
De grote ambitie van de 'Vereniging' was de realisatie van een autonoom museum in Gent, gericht op de eigentijdse tendensen in de kunstwereld.
 
In afwachting van de verwezenlijking van deze ultieme droom, zat de 'Vereniging' echter niet stil. Ze recruteerde leden, organiseerde tentoonstellingen, presenteerde edities en kocht vanaf 1958 'hedendaagse' kunstwerken.
 
 
Boek naar aanleiding van 50 jaar 'Vrienden' in 2007
 
 
Met de oprichting van het 'Museum voor Hedendaagse Kunst' en de komst van Jan HOET als eerste conservator in 1975 was de initiële doelstelling van de Vereniging een feit. Toch kon dit uiteraard geen eindpunt zijn gezien de penibele huisvesting in de achterbouw van het Museum voor Schone Kunsten.
 
Uiteindelijk zou het nog bijna 25 jaar duren vooraleer het Museum voor Hedendaagse Kunst zijn intrek kon nemen in de huidige gebouwen en herboren werd als het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst of het S.M.A.K.
Tegelijk werd de Vereniging omgedoopt tot 'Vrienden van het S.M.A.K.', want de uiteindelijke verwezenlijking van een ultieme droom (een autonoom museum) ontnam geenszins haar andere bestaansredenen.
 

 
 
 Het S.M.A.K. heeft sindsdien meer dan ooit vrienden nodig die de werking en de collectievorming mee ondersteunen. De vereniging 'Vrienden van het S.M.A.K.' brengt groot en klein, jong en oud samen en biedt hen een programma dat nog steeds aansluit bij de doelstellingen van vroeger: kunstwerken verwerven voor de collectie van het museum, atelierbezoeken, lezingen, gratis toegang tot het museum, reducties op bepaalde edities, kunstreizen met reducties voor de leden, ...
 
Afgelopen zomer waren we er met WATERSCHOENEN bij toen de 'Vrienden'  het atelier van Stijn ANK bezochten, slechts één van de vele activiteiten die de vereniging organiseert.
 

Atelierbezoek bij Stijn Ank in Astene
 
 
Het jaarlijks lidgeld voor de 'Vrienden van het S.M.A.K.' hoeft je helemaal geen fortuin te kosten.
Ben je minder dan 30 jaar, dan kan je al aansluiten als 'Young Friend' voor slechts 10 Euro. 
Voor een gewoon individueel lidmaatschap betaal je 40 Euro en voor 60 Euro versier je een compleet Family-pakket (inclusief 2 kinderen -19 jaar).
 
Reken alleen nog maar de GRATIS toegang tot het S.M.A.K. en je moet al goed gek zijn om niet op dit aanbod in te gaan.
 
Voor alle andere bijkomende voordelen verwijs ik u graag naar de website van het museum en meer bepaald deze link: word lid.
 
Daar lees je bovendien:
"Bij aankoop van een editie vanaf €74 word je automatisch lid! "
 
 
 
 
 Wie als privépersoon of bedrijf net dat ietsje meer wil en tegelijk een passend platform voor 'networking' zoekt, kan aansluiten bij de V.I.P. / collectors club. De voorwaarden en EXTRA voordelen staan HIER.
 
Toch nog niet helemaal overtuigd ?
 
Dan zal een greep uit de voorbije en geplande activiteiten van het najaar 2013 u alvast een idee geven van wat u als toekomstig lid kunt verwachten.
 
Zo was er een reis naar Sarajevo, een artist talk met Mark Manders, voorstelling van een Limited Edition van Johan Dewilde, een exclusieve rondleiding in de tentoonstellingen van het S.M.A.K., een atelierbezoek bij Adriaan Verwée, een reis naar Londen met o.a. Frieze Art Fair en Tate Modern, bezoek aan De Pont in Tilburg en het M HKA in Antwerpen, atelierbezoek bij Kati Heck. Op 17 november volgt nog een artist talk met Tony Oursler en op 7 december een 'vriendenbezoek' aan het CC Strombeek met tentoonstelling en dansvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker.
Voor november 2014 is al een reis naar Zuid-Afrika gepland.
 
Op de FACEBOOKPAGINA van de Vrienden van het S.M.A.K. kunt u ook een kijkje nemen.
 

 
 
Graag nog meer informatie ? 
 
vmhk@scarlet.be of 09/240.76.25
 
Coördinator Griet Van de Velde en Carla De Boeck helpen u graag verder.
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: