Zoeken in deze blog

donderdag 22 september 2011

Maaike Leyn, Debby Huysmans en Annouk Thys op Moskou Biënnale

Vandaag, donderdag 22 september 2011 opent in Moskou de vierde editie van de kunstbiënnale. Dat is inmiddels het grootste evenement voor hedendaagse kunst in Rusland. Waar tien jaar geleden de hedendaagse kunst zich vooral richtte op een kleine kring van kunstenaars, critici en belangstellenden is dat intussen uitgegroeid tot een steeds groter netwerk met tal van nieuwe galerieën voor een ruim publiek.

De MOSKOU BIENNALE fungeerde mee als motor voor deze snelle, internationaal getinte evolutie.
Onder leiding van de Oostenrijkse curator Peter Weibel concentreert de editie 2011 zich naast de twee hoofdlocaties in het centrum van Moskou ook op een aantal 'Special Projects', waaronder de tentoonstelling 'FREE SPACES' in de splinternieuwe galerie 'Agency.Art Ru' in de omgeving van de bekende Tretjakov galerij.

FREE SPACES is een concept van drie Vlaamse en twee Russische kunstenaars: Debby Huysmans, Annouk Thys, Maaike Leyn, Dmitry Kawarga en Vika Begalska.

Met Maaike Leyn, die hier ook als curator optreedt, lieten we U in Waterschoenen (16 juli 2011) kennismaken en Annouk Thys leerden we kennen via haar selectie voor 'Coming People 2010' in het SMAK

Doubleface; houtskool, onbewerkt linnen /170 x 144 cm / 2011 (c) Maaike Leyn

De band van Maaike Leyn met de Russische taal en cultuur is, zoals we in een vorig artikel konden belichten, bijzonder intens: haar studies Slavische talen, haar taak als docent Russisch, haar bezoeken aan de regio, de organisatie van tentoonstellingen,...
Haar houtskooltekeningen van plattelandsvrouwen uit Oekraïne zijn nog steeds pareltjes in haar intussen geëvolueerde oeuvre. Maaike Leyn tekent geen 'portretten', maar creëert met sobere middelen (ruw doek, houtskool, vernis, verf) nieuwe, sterke beelden van mensen, honden, ...
In eigen land wordt ze vertegenwoordigd door galerie S&H De Buck uit Gent.

Mayors; Lambda print / 80 x 120 cm / 2009 (c) Debby Huysmans

Debby Huysmans heeft de onderwerpen voor haar foto's onder andere in de verre uithoeken van Siberië gevonden. Zij concentreert zich op geïsoleerde, vergeten gemeenschappen, waar mensen hun eigen leven leiden. Tevoren trok ze ook al naar Polen of Roemenië.

Zich herinneren in een rusteloos schikken; aarde, porselein, hout, klei, mixed media / 1,5 x 1,5 m
2010 SMAK, (c) Annouk Thys

De sculpturale installatie die Annouk Thys in 2010 in 'Coming People' toonde, is exemplarisch voor haar werk met gerecycleerde materialen. Telkens weer gaat ze op zoek naar 'grondstoffen' die al één of meer levens geleid hebben om ze dan in een nieuwe vorm te 'gieten'.

Een Model voor biometrische reflecties; plexiglas, metaal, polymeren Bayer, biofeedback,
PC, robots / 400 x 200 x200 cm / 2011 (c) Dmitry Kawarga

De sculpturen en installaties van Dmitry Kawarga zijn dikwijls een samensmelting van kunst, wetenschap, techniek en muziek. Soms werken ze interactief. Door aanraking, stembeïnvloeding of zelfs psychische impulsen kunnen ze vormveranderingen ondergaan, trillen, pulseren,...
Hier heeft de toeschouwer dus echt een bepalende rol in de evolutie van het kunstwerk.

I'd Like to Dig You; performance / 2011 (c) Vika Begalska

Vika Begalska is vertegenwoordigd met haar performance 'I'd Like to Dig You', die ze tijdens de vernissage opvoert. Ze gooit modder naar geprojecteerde videobeelden tot de projectie zal verdwijnen. Dat is niet zomaar een gratuite opeenvolging van gebaren, maar een heuse artistieke rebellie tegen de (Russische) maatschappelijke realiteit met zijn ongeremde kapitalistische en etnische ongelijkheid. Net zoals Malevitch met zijn 'Zwarte Vierkant' wil ze een nieuw maatschappelijk-cultureel uitgangspunt creëren.

FREE SPACES
tot 22 oktober 2011
in Agency.Art Ru
Ozerkovskaya embankment, 26
115184 MOSKOU

Tekst: Artspotter voor Waterschoenen

Geen opmerkingen: