Zoeken in deze blog

vrijdag 23 september 2011

CONTEMPORARY WOMEN ARTISTS IN BELGIUM - CWAB op Facebook

Op initiatief van Karin HANSSEN, zelf beeldend kunstenaar, werd in juli 2011 op Facebook een informatiepagina omtrent vrouwelijke Belgische kunstenaars met internationale uitstraling gelanceerd.

Het initiatief werd ondermeer genomen op basis van de vaststelling dat organisaties als Gynaika en BAM zich vooral op Vlaanderen (en Brussel) richten en hun informatie terzake geen volledigheid of vrouwelijke specifiiteit bereikt of nastreeft.
Bovendien wil CWAB, vanuit de zelf geformuleerde uitgangspunten, meewerken aan een mentaliteitswijziging in een wereld die nog steeds te veel mannelijk georiënteerd is (o.a. de verhouding mannelijke/vrouwelijke kunstenaars in groepstentoonstellingen, collecties, persaandacht, etc.) om tot een meer gelijklopende balans te komen wat de 'exposure' van kunstenaars en hun werk betreft.

Om deze emancipatoire gedachte te realiseren kan een beetje extra 'positieve discriminatie' zeker geen kwaad.

Uiteindelijk is het de bedoeling om vanuit een positief-informatief standpunt de zichtbaarheid van de vrouwelijke kunstenaars op alle domeinen en terreinen van de kunstwereld te vergroten, ook naar het buitenland toe, in de hoop dat initiatieven als deze op termijn overbodig zullen zijn.

(c) Kati Heck: 'Rudi's Angebot', 2009, oil on canvas, h: 177,5 x w: 337,5 cm

CWAB is als Facebookpagina openbaar en opgesteld in het Engels om zoveel mogelijk bezoekers te bereiken.

Op de PRIKBORDpagina houdt CWAB een actuele agenda bij met de klemtoon op soloprojecten, publicaties, residenties en belangrijke groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Op de INFOpagina bevindt zich het archief dat informatie opslaat van de kunstenaars die op de CWABpagina vermeld worden. Het archief zal op termijn de functie van inventaris krijgen.

Op de PROFIELpagina (klik op de profielfoto) worden mensen in het licht gezet die hun strepen al verdiend hebben. Elke maand staat een nieuwe kunstenaar in de schijnwerper. Voor juli was dat Marthe WERY, voor augustus Ria PAQUEE, september pakt uit met Kati HECK en in oktober is Anne-Mie VAN KERCKHOVEN aan de beurt.

Een initiatief om te volgen op...

Geen opmerkingen: