Zoeken in deze blog

donderdag 8 september 2011

Bart Baele versus collectie Museum Dr. Guislain in Laarne

In april van dit jaar kon U in WATERSCHOENEN kennis maken met Bart BAELE (°1969) naar aanleiding van een kleine tentoonstelling te Kalken 'In de Bouw'. (Bart Baele woont overigens in de Laarnse deelgemeente Kalken)
Het werk van Bart Baele wordt dikwijls in verband gebracht met 'outsiderkunst'. Nu is dat op het eerste gezicht niet zo verwonderlijk gezien de vormelijke en inhoudelijke gelijkenissen. In tegenstelling tot het werk van psychiatrische patiënten is het uitgangspunt bij Bart Baele weloverwogen, doordacht. In het vorige artikel had ik het dan ook over "een kunstenaar die zijn demonen bewust op ons loslaat, nu eens gedoseerd en dan weer op volle kracht".

(c) Artspotter

Toen hij mij enkele maanden geleden vertelde over de tentoonstelling in Laarne, was ik aanvankelijk een beetje verbaasd en bang dat hij zich opnieuw in de hoek van de outsiderkunst zou laten drukken.
Na de vernissage, waar Bart Baele zich overigens bewust stilletjes op de achtergrond hield, volgde het bezoek aan de tentoonstelling in het Oud Rusthuis van Laarne.

Bart Baele als kunstenaar kenden we al, maar de manier waarop hij hier zijn kwaliteiten als curator ontplooit, hebben mij echt wel flink rond de oren geslagen.
Onder de titel 'ELEXIR' confronteert hij zijn eigen werk met een weloverwogen keuze uit de collectie van het Museum Dr. Guislain uit Gent (en Stichting De Stadshof uit Zwolle). De gepresenteerde werken zijn op zich opmerkelijk, maar de tentoonstellingsruimte zorgt bovendien voor een ongekende extra dimensie.

(c) Artspotter

Het voormalige rusthuis werd pas enkele maanden geleden ontruimd. De bewoners verblijven nu in een splinternieuw zorgcentrum. Maar in dit oude gebouw 'leven' nog hun sporen en huist ongetwijfeld nog hun 'geest'.
De opeenvolging van lange gangen, kamer(tje)s en trappen is tegelijk decor, museum van een verdwenen episode, herinnering aan duizenden mensen die hier 'gewoond' hebben, hier op bezoek kwamen of werkten.
Curator en kunstenaar Bart Baele maakt optimaal gebruik van deze ongelooflijke site om van de tentoonstelling een onvergetelijk verhaal te maken.

Bart Marius, wetenschappelijk medewerker van het Guislainmuseum, wees in zijn openingstoespraak allereerst op de verschillende betekenissen van het woord 'elexir' in de tentoonstellingstitel. Telkens weer suggereren zij magische, bovennatuurlijke, maar niet geheel te vatten krachten. De droom van de alchemisten om onedele metalen in goud om te zetten: elexir ! Elexir als drankje met verjongende of levensverlengende kwaliteiten. (Hoeveel flessen 'Elexir d' Anvers' zouden hier in de loop der jaren in het rusthuis gepasseerd zijn?)

(c) Artspotter

Dit is echt een tentoonstelling die men als bezoeker moet ontdekken, proeven,... verdieping per verdieping, kamer per kamer, vol onverwachte ontmoetingen. Laat U ook inpalmen door de sfeer van het gebouw, de herinneringen die hier ronddwalen, de vroegere bewoners en medewerkers die hier via naamplaatjes op muren en deuren nog 'aanwezig' zijn.

Voor één keer geef ik U geen rondleiding langs de werken zelf en ziet U enkel wat detailfoto's van de locatie. Dit moet U echt ZELF GAAN ZIEN !

Hopelijk zult U met mij beamen dat hier een knappe prestatie geleverd is. Als authentiek kunstenaar staat Bart Baele pal overeind en als curator/tentoonstellingsmaker toont hij hier voor mij geheel onvermoede kwaliteiten.
P.S.: Zoveel uitgesproken enthousiasme bent U van ons niet gewoon.

(c) Artspotter

'Bart Baele Elexir Guislain'

tot 2 oktober 2011
Oud Rusthuis Laarne
Molenstraat 35
9270 LAARNE
zaterdag en zondag: 14 - 18 uur

Tekst en foto's: Artspotter voor 'Waterschoenen'

Geen opmerkingen: