Zoeken in deze blog

dinsdag 10 juli 2012

Lee Ranaldo met 'Constellations' bij Galerie Jan Dhaese

De man die momenteel in Galerie Jan Dhaese tentoonstelt, is een 'artistieke duizendpoot'.

Lee RANALDO (New York, 1956) heeft wellicht de grootste bekendheid verworven als mede-oprichter van de experimentele rockband 'Sonic Youth' (1981). Zanger, gitarist, auteur, componist, uitgever, beeldend kunstenaar,... Ranaldo is duidelijk 'a man for all seasons'.
Als gitarist startte hij in het orkest van Glenn Branca. (die ik nog ken van de openingsmuziek in 'The belly of an architect' van Peter Greenaway en waarin Wim Mertens de rest van de soundtrack voor zijn rekening nam ...doch dit geheel ter zijde).
Bij Branca leerde hij de compagnons kennen met wie hij Sonic Youth oprichtte.

Lee Ranaldo, Constellations @ Gallery Jan Dhaese, 2012

Met zijn eigen band trad hij zopas nog op in Roskilde (DK). Als gitarist bevindt hij zich op de grens tussen experimenteel minimalisme en alternatieve rock. Onlangs verscheen wel zijn eerste album met de nadruk op zang en harmonische klanken: 'Between the tides and the times', een behoorlijke ommekeer in vergelijking met het Sonic Youth-verhaal.

Als 'man on the road' ondervindt Ranaldo aan den lijve de snelheid van het leven en de wereld. Vandaar wellicht dat hij in zijn beeldende activiteiten de tijd en de gebeurtenissen stil zet. In 'Constellations' onderzoekt hij hoe het met de wereld gesteld is door in hoofdzaak foto's en stukken tekst uit krantenberichten te hertekenen in een sfeer en tonaliteit die voor extra vervreemding zorgt.


Lee Ranaldo, Constellations @ Gallery Jan Dhaese, 2012

Nieuwsberichten zijn per definitie vluchtig. De krant van vandaag ligt vanavond al bij het oude papier.
De onderwerpen lijken door Ranaldo lukraak gekozen. De getekende uitvoering zorgt telkens weer voor een opwaardering, mede door de opeenvolging van gebeurtenissen die (ook al staan ze ogenschijnlijk los van elkaar) verbindingen in hoofde van de toeschouwer creëren.

Naast tekenen beheerst Ranaldo ook technieken als ets of droge naald.
In de voorkamer hangen vier landschapstekeningen die qua lijnvoering aan Van Gogh refereren. 


Lee Ranaldo, Constellations @ Gallery Jan Dhaese, 2012

Het beeldend werk van Lee Ranaldo duikt voor het eerst in een Belgische galerie op. Curator Jan Van Woensel heeft op vraag van Jan Dhaese deze tentoonstelling samengesteld. Van Woensel is actief als curator, kunstcriticus, docent en muzikant.
Op zaterdag 28 juli 2012 zal hij met zijn noise-rockband 'Pilots & Waves' de tentoonstelling afsluiten in Boothuis Brauhaus.

Lee Ranaldo
tot 29 juli 2012
in Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15 B
9000 GENT

Hier kunt U ook de (Engelse) tekst lezen die Jan Van Woensel naar aanleiding van deze tentoonstelling schreef.

Geen opmerkingen: