Zoeken in deze blog

maandag 2 juli 2012

Stijn Ank met 'Interval' in het SMAK

U wil een goede reden om naar het SMAK in Gent te gaan? Wel, als U aan één genoeg hebt, kan ik U momenteel dat ene werk van Stijn ANK (°1977) in de 'Kunst Nu'-ruimte aanbevelen.

De 'Kunst-Nu'-ruimte is die langgerekte, smalle, hoge, gesloten tussenverdieping achteraan met twee klapdeuren in de smalle zijkanten. We hebben er in de voorbije jaren verschillende kunstenaars zien passeren met elk hun eigen benadering van deze moeilijke omgeving.


Stijn Ank, Interval, 2012

Wat Stijn ANK er nu gerealiseerd heeft, is van een dermate inventief 'minimalisme', dat je er toch wel meer dan heel even stil van wordt.

Begin vorig jaar presenteerde 'Waterschoenen' een uitgebreide kijk op Stijn ANK onder de titel


Precies de benadering van de ruimte als 'architect van de leegte' is bepalend voor de sculpturale ingreep van de kunstenaar.Stijn Ank, Interval, ontwerpschets, 2012

Hij maakt de leegte zichtbaar door de confrontatie met de materie.
Wie de 'Kunst Nu'-ruimte binnenkomt, ziet in het midden een groot, opstaand, horizontaal met kleur gelaagd vlak. Pas van heel dichtbij kom je tot de ontdekking dat het niet over een vlakke plaat, maar over een blok met een langgerekte ruitvorm als grondvlak gaat.

Stijn Ank heeft deze tussenruimte ('Interval) laten groeien tussen de snijlijnen van vier diagonalen: tussen de hoeken onderling en tussen de hoeken en de binnenste zijkant van de deuren. 


Stijn Ank, Interval, 2012 (detail)

Eens de ruimte afgebakend, bouwde hij een bekisting die geduldig, manueel gevuld werd met ettelijke lagen gips, aangevuld met diverse pigmenten.
Dit is zijn gewone manier van werken.
Na uitdroging kwam een gigantisch blok (5 ton) uit de bekisting tevoorschijn.

De uitstraling van deze zware constructie is van een ontegensprekelijke lichtheid.


Een catalogus met overzicht van zijn werk uit de periode 2009-2012 is beschikbaar in het museum.

Stijn Ank
'INTERVAL'
in het SMAK
Citadelpark
9000 GENT

TENTOONSTELLING VERLENGD TOT 28 OKTOBER 2012 !!!

tot 19 augustus 2012
dinsdag tot zondag: 10 - 18 uur

Geen opmerkingen: