Zoeken in deze blog

maandag 5 november 2012

Op stap door 'Open Ateliers' in Gent, deel 2: de LeopoldskazerneNa het eerste deel van onze wandeling door de Gentse ateliers en aanverwante ruimtes (zie verslag:
http://waterschoenen.blogspot.be/2012/10/op-stap-door-open-ateliers-in-gent-deel.html ) gaan we vandaag op bezoek bij verschillende (in dubbele betekenis) kunstenaars in de Leopoldskazerne. Het HISK ligt hier letterlijk om de hoek in hetzelfde gebouwencomplex, terwijl het Museum voor Schone Kunsten en het SMAK als buren mogen beschouwd worden. We zitten in een artistieke omgeving waar de creativiteit (soms letterlijk) van de muren druipt.
 Nele Van Canneyt , Inside/Outside, Mexico & Flow, USA, Nevada

Fotografe Nele VAN CANNEYT ontvangt ons met meestal strakke, desolate, (architecturale) landschappen of situatieschetsen, die hun oorsprong vinden in talloze reizen: USA, Cuba, Rusland, Mexico,...
Als er al mensen in haar foto's voorkomen, lijken die zich afzijdig te houden.
 
Van 10 november tot 2 december 2012 stelt ze tentoon bij '44 Gallery' (Genthof 44 - 8000 Brugge) met 'Japan - Behind the obvious'.
Ook op ArtGent (30/11-04/12) in Flanders Expo zal ze met 44 Gallery in de afdeling YOUNG te gast zijn.
 
*
 
 Cecilia Jaime

Cecilia JAIME kennen we als kunstenares en sinds enkele maanden ook als galeriste van de naar haar genoemde galerie (Kraanlei - Gent). Haar artistieke werk is technisch veelzijdig.
 
*

 Brantt

BRANTT was tot 2009 actief als schilder, maar ontwikkelde sindsdien een bijzonder aparte techniek als (geometrisch) beeldhouwer met een sterk herkenbaar, maar niettemin (binnen een beperkt aantal basisvormen) zeer gedifferentieerd oeuvre van beschilderde assemblages in MDF.
In onze eerste bijdrage over de Open Ateliers 2012 hebben we Brantt reeds ontmoet in de tentoonstelling PRESTIGE.
 
 
 Brantt
 
*
 
Binnenkomen in het atelier van Claude DENDAUW lijkt wel op het betreden van een rariteitenkabinet annex laboratorium. Zijn werk laat zich niet zomaar in één vakje catalogeren, maar toont naast een poëtische toch ook een (pseudo) wetenschappelijke kant. Technisch beheerst hij verschillende disciplines, waardoor hij zijn persoonlijke gedachtengoed telkens weer met het gepaste uitdrukkingsmiddel kan weergeven.
Deze kunstenaar komt ongetwijfeld binnenkort uitgebreid aan bod in Waterschoenen.
 
 
 Claude Dendauw
 

Claude Dendauw 
 
*
 
Fred PECTOOR laat zich leiden door een spel van licht en schaduw in foto's en picturaal werk, waarin zwart en wit de hoofdrol spelen.
 
 Fred Pectoor

Hans Van Hoorebeke-Rosteux gaat resoluut voor veelkleurige, chaotisch aandoende doeken.
 
*

 Hans Van Hoorebeke/Rosteux
 
*
 
Maaike LEYN zorgt bij ons bezoek niet alleen voor taart en koffie, maar gaat ook onverminderd en steeds evoluerend verder met haar expressieve houtskooltekeningen op doek, die we hier vier jaar geleden (Open Ateliers 2008) voor het eerst op deze plek ontdekten. Sindsdien duikt ze regelmatig op in Waterschoenen. U moet haar naam maar eens in de zoekbalk invoeren.
 
 
 Maaike Leyn
 
*
 
Lieven LEURS hanteert een soms strakke, dan weer nerveuze, maar steeds gevoelige lijn in zijn abstracte doeken.
 
 
Lieven Leurs
 
*
 
In hun duo-atelier verdelen Arno LANTMEETERS en Annelies VAN CAMP de ruimte en creëren elk een eigen wereld, al werken ze ook wel samen aan projecten. Let op de kleurrijke, chaotische, 'post-punk' schilderijen van Arno Lantmeeters.
 
 
Arno Lantmeeters & Annelies Van Camp 
 
*
 
Uiteindelijk komen we terecht in de wonderlijke, aanvankelijk hermetische, maar bedrieglijk speels uitziende wereld van Katelijne DE CORTE, die in haar sterk persoonsgebonden kunst op zoek gaat naar ijkpunten voor haar eigen identiteit.
Deze vrij korte ontmoeting heeft me bijzonder nieuwsgierig gemaakt, zodat een nadere kennismaking met de kunstenares en haar zeer intense oeuvre zich opdringt.
We hopen U dan ook binnen afzienbare tijd een uitgebreid portret te kunnen voorstellen.
 

Katelijne De Corte 
 

 Katelijne De Corte

*
 
Tot daar het tweede deel van onze tocht door de 'Open Ateliers 2012'.
 
In een volgende bijdrag trekken we naar het Begijnhof O.L.V. Ter Hoye in de Lange Violettestraat.


Geen opmerkingen: