Zoeken in deze blog

woensdag 21 november 2012

André Van Schuylenbergh 'HERONTDEKT' in Aalst

In het Stedelijk Museum 't Gasthuys en het Cultureel Centrum De Werf loopt tot en met 22 december 2012 een dubbeltentoonstelling met werk van André VAN SCHUYLENBERGH (°1952).

Hoewel hij al jaren zeer grote bekendheid verwierf met zijn 'lineair gestileerde' vrouwenhoofden, is zijn schilderspalet en interessesfeer duidelijk veel ruimer en gevarieerder.
Natuurlijk zijn die gestileerde vrouwenhoofden (al dan niet met felle kleurvlakken gelieerd) de synthese van een weldoordacht métier en zijn ze dus niet zomaar toevallig een succesverhaal binnen zijn oeuvre geworden.
Maar het is toch onvoorstelbaar vast te mogen stellen hoe hij als kunstenaar van alle markten thuis is.
 (c) André Van Schuylenbergh

Voor heel wat mensen zal deze overzichtstentoonstelling een echte openbaring zijn:

André Van Schuylenbergh (HER) ONTDEKT !

Zijn kunst is tegelijk universeel en intiem verbonden met zijn stad en de mensen rondom hem.
Met spreekwoordelijk gemak schetst hij een doorleefd winters landschap met de Aalsterse watertoren, gezien vanuit het stadspark en het belendende natuurdomein.
Even verderop in de tentoonstelling schildert hij met fotografische precisie het 'Klein Parksken' in de buurt van zijn jeugd.
André Van Schuylenbergh is en blijft een jongen van Aalst, waar hij meeleeft met het stadsleven, de carnavaleske cultuur of andere feestelijkheden. Op de fiets toert hij door de stad, van zijn huis naar zijn atelier in de schaduw van de Sint-Jozefkerk, of zomaar 'fiets-flanerend' op zoek naar bekenden voor een babbeltje.


(c) André Van Schuylenbergh 

Kleur speelt een belangrijke rol in zijn werk. Zijn gestileerde lijntekeningen laat hij figureren tegen sterke blauwe achtergronden of accentueert hij met sterk geel, rood of groen. In de realiteitsgebonden schilderijen van vrouwenfiguren (al of niet in vakantiesfeer) laat hij de kleuren ook stevig los in een wervelende show, waartegen 'zijn' vrouwen zich ten volle mee in het leven gooien.


 (c) André Van Schuylenbergh

 In 'De Werf' toont hij onder andere een 'fresco' van aaneengesloten doeken, waarin de magnolia's voor een meterslange, levendige pracht zorgen. De schilderkunst van Van Schuylenbergh is ook hier weer een uiting van absolute levensvreugde en bijgevolg een verademing binnen de diepzinnige ernst van de zichzelf soms al te ernstig nemende beeldende kunst.

Tegelijk biedt hij hier een blik op een andere kant van André Van Schuylenbergh. Zijn activiteiten als verzamelaar worden hier even belicht in de installatie en de sublieme schilderijen met Lusso-vazen.
Hij is niet alleen een verwoed verzamelaar van vazen, maar richtte als rasechte Aalstenaar ook zijn verzamelaarspijlen op maskers (carnaval is zijn tweede natuur) en bouwde bovendien een verzameling meubels op van zijn te vroeg overleden stadsgenoot en designer Pieter De Bruyne (onlangs nog aan bod in Waterschoenen n.a.v. de overzichtstentoonstelling in het Gentse Designmuseum).


 (c) André Van Schuylenbergh

André Van Schuylenbergh was tot voor kort leraar schilderkunst in de Aalsterse academie, maar is als kunstenaar toch in allerlei artistiek-technische disciplines thuis. Ook beeldhouwkunst en grafiek behoren tot zijn bagage. 


 (c) André Van Schuylenbergh

Het klare licht en de klare lijn houden elkaar perfect in evenwicht in het Cultureel Centrum De Werf. 
 André Van Schuylenbergh
HERONTDEKT

tot en met 22 december 2012

in
Stedelijk Museum 't Gasthuys
Oude Vismarkt 13
9300 AALST
maandag - vrijdag: 10-12 en 13-17 uur
zaterdag - zondag: 14-18 uur

en

C.C. De Werf
Molenstraat 51
9300 AALST
maandag - vrijdag: 10-19 uur
zaterdag: 10-17 uur
zondag: 14-17 uur


Geen opmerkingen: