Zoeken in deze blog

vrijdag 9 november 2012

Op stap door 'Open ateliers' in Gent, deel 3: Begijnhof O.L.V. Ter Hoyen

 Zondag 21 oktober waren we opnieuw paraat voor het vervolg van onze omzwervingen langs de 'Open Ateliers' 2012.
In deze derde aflevering maken we een wandeling door het Begijnhof O.L.V. Ter Hoyen in de Lange Violettestraat, waar overigens ook het secretariaat van de vzw NUCLEO gevestigd is.

NUCLEO zelf brachten we in april van dit jaar nog uitgebreid in beeld.

We komen letterlijk via de grote poort binnen.
 
Begijnhof O.L.V. Ter Hoyen - Lange Violettestrrat
 
Rechts achter de kerk duiken we via het kleine poortje het 'Begga Convent'  in. 

Atelier Isa D'Hondt
 
We komen eerst in het smetteloze atelier van Isa D'HONDT terecht. Zij laat zich blijkbaar leiden door architecturale en lineaire constructies als basis voor fotografische indrukken, die op hun beurt weer kunnen leiden tot gestructureerde schilderijen. Ook beschilderde, samengestelde prints behoren tot haar artistieke arsenaal.
Op haar site herken ik mij moeiteloos in verschillende van haar inspiratiepunten: een metalen 'trapje' net boven de zeespiegel (ongetwijfeld in La Caleta) of een andere trap in wat vermoedelijk tot voor kort de kunstbibliotheek van de UGent was...
 

Atelier Saar De Buysere
 
 Bij Saar DE BUYSERE wachten ons totaal andere verhalen. Het lijkt wel of zij, aan de hand van door anderen afgedankt beeldmateriaal en door toevoeging van eigen picturale toetsen, vat probeert te krijgen op heden, verleden en toekomst.
Onlangs zagen we haar aan het werk in de openingstentoonstelling 'We are here' van de Cecilia Jaime Gallery.
Toen schreef ik dat 'in de wereld rondlopen geen evidente bezigheid lijkt in de beeldvorming van Saar De Buysere'...
 
 

Atelier Lore Rabaut
 
Lore RABAUT en Frank DEPOORTER hebben hier elk een eigen atelier, maar werken ook samen aan projecten. Ook zij waren betrokken bij de 'Here we are' tentoonstelling (met Saar De Buysere).
Als (kunst)koppel laten ze hun achtergronden en mogelijkheden sudderen en samensmelten, waarbij 1 + 1 moeiteloos tot meer dan 2 uitgroeit.
 

Atelier Frank Depoorter
 
 

Atelier Mario Cauwels
 
Hat atelier van Mario CAUWELS houdt het midden tussen een gezellige, wat overvolle woonkamer en een soort 'wunderkammer'. Hier huist een bezielde kunstenaar.
 

Atelier Elise Lepage
 
 Elise LEPAGE weet me te boeien met schilderijen die dialogeren tussen ontredderde strakheid en een eigen beeldtaal van 'logogrammen'. East meets west in de convergerende taalbeelden. Zelfs de vloer en de muren getuigen van een jarenlange atelierwerking.
 

Atelier Dieter Ohler
 
 De ruimte van Dieter OHLER doet mij veeleer denken aan een monastieke cel dan aan een atelier, een DENKruimte. Een kijk op de blog van Dieter Ohler zal een en ander duidelijker maken, maar ook de tekst die hij zelf op de folder van 'Open Ateliers 2012' liet drukken, is heel veelzeggend.
 
'Zelf denken is interessanter dan de uitleg die een kunstenaar aan zijn werk probeert te geven. Dan is er tenminste één van de twee die denkt. Geen interpretatie is juist. Geen interpretatie is verkeerd. Alles is gruwel alles is poëzie.'
 

Atelier Hugo Azcuy Castillo
 
Hugo AZCUY CASTILLO, afkomstig uit Havana (Cuba), maar al jaren in België, verwelkomt ons in zijn kleurrijke wereld. 

Tentoonstelling bij Off-Off: Jonas Callaert
 
 Op de bovenverdieping maakt Art Cinema Offoff, dat hier gehuisvest is, plaats voor een tentoonstelling met werk van Katrien Paulussen, Jonas Callaert en Kristof Lemmens, die met zijn klanksculpturen zowel binnen als in de tuin (Soundcube) voor onverwachte realisaties zorgt.
 
*
De ateliers van Nicoline VAN STAPELE en Wim DE MAAT hebben we hier om onduidelijke redenen gemist. Gelukkig hadden we hun werk al ontmoet in de tentoonstelling 'PRESTIGE', behandeld in onze eerste bijdrage.
 

Ingang Nucleo-secretariaat en ateliers in Convent Huyshove
 
 

Atelier Patrick Benedictus
Patrick Benedictus, Auditors, 2012, 115x115 cm, acryl op doek (l)
Patrick Benedictus, Beschermers (detail), 2012, 125x150 cm, acryl op doek (r)
 
Met uitzicht op de binnentuin en de Begijnhofkerk voel je in het karig ingerichte atelier van Patrick BENEDICTUS niettemin een grote intensiteit. 
 

Atelier Hanna Waelput
 
 Hanna WAELPUT laat enkel deze lege ruimte achter voor de bezoekers, onder het motto: 'Vandaag is er een tekening en morgen misschien ook'. Eerder dit jaar was ze reeds te gast bij Secret Kitchen Gallery in Temse met de tentoonstelling 'Ik denk dat dit de tafel was'.
 

Atelier Philip Hendrickx
 
 Een blik in het atelier van Philip HENDRICKX, die vertegenwoordigd wordt door galerie S&H De Buck...
Philip Hendrickx onderzoekt (de) realiteit(en) waarin mensen over en weer geslingerd worden.
 

Atelier Tessa Groenewoud
 
Bij Tessa GROENEWOUD duikt heel veel (aangepaste) (gereconstrueerde) realiteit op.
 

Atelier Lot Balbaert
 
Tenslotte komen we langs bij Lot BALBAERT. Zelf omschijft ze haar schilderijen als resultaat van de herinnering. "Meerbepaald het traject dat een stoelpoot maakt. Ik hou de stoelpoot in de gaten, sla in mijn gehuegen op welke richtingen hij uitgaat en zet dit om in een bewegingsschema. Dit schema vormte het schilderij". Rechts op de foto... een deel van het schilderij 'Stoelendans'. Maar lang niet alle eendjes zwemmen in het water...
 


Geen opmerkingen: