Zoeken in deze blog

maandag 1 april 2013

De tekenmarathon van Ruth Devriendt

 
Een paar weken geleden kon U in WATERSCHOENEN kennis maken met Ruth DEVRIENDT, naar aanleiding van haar verschijning in de marge van de tentoonstelling 'Naive Narrative Aesthetics'.

Als vriendin en medestudente van Elise vanden Broecke in de afdeling Schilderkunst van Sint-Lucas, bezocht ze de tentoonstelling en vertelde ondermeer over haar plan om een 'tekenmarathon' te ondernemen.
De daad werd bij het woord gevoegd en een dag later verscheen ze met enkele stevige tekenblokken, het nodige tekengerei  en warme kledij om de aftrap te geven voor haar zes uur durende tekenmarathon. Het opzet was de invloed van tijd en ruimte te verbeelden, als een soort bemiddelaar tussen het ontastbare en het beeld. De uitputting, de koude, de concentratie,... vormden als het ware de tekeningen. De omgevingsprikkels in de lokalen van de Lindenlei waren dan ook ideaal.

De tekeningen hierna zijn alvast een kleine illustratie van wat ze die dag realiseerde.

Wat Ruth Devriendt betreft gaat het hier zeker niet om een eenmalige activiteit. Momenteel is ze bezig de beelden te hernemen in een tweede, derde of misschien zelfs vierde 'staat'. Bovendien plant ze binnenkort een tweede marathon met een ander medium: verf. Hiermee wil ze nagaan in hoeverre niet alleen de ruimte en de tijd hun stempel drukken op het uitbeeldingsproces, maar ook het materiaalgebruik eventueel tot andere thema's kan leiden of voor een andere benadering van de beeldvorming kan zorgen.

"Hoe vertaalt het gebruikte medium wat zich van binnenuit opdringt? Wat zijn de eigenschappen en implicaties van het gebruikte medium en in hoeverre dient men zich daaraan te onderwerpen?" zijn vragen die deze jonge kunstenares zich in dit evoluerende onderzoek stelt.

Wij houden U in WATERSCHOENEN graag op de hoogte van de verdere evolutie.
 
 
 
Ruth Devriendt, Tekenmarathon 03032013, Nr. 1  

Ruth Devriendt, Tekenmarathon 03032013, Nr. 13 
 
Ruth Devriendt, Tekenmarathon 03032013, Nr. 15 
 
 Ruth Devriendt, Tekenmarathon 03032013, Nr. 17
 
 
 
© Tekeningen: Ruth Devriendt
 
© Artspotter voor WATERSCHOENEN
 
 


Geen opmerkingen: