Zoeken in deze blog

woensdag 3 april 2013

Sofie Muller met Brandt & Co in Galerie Martin Kudlek (Keulen)

 
 In februari 2012 nam WATERSCHOENEN U mee naar Galerie Geukens & De Vil in Antwerpen, waar Sofie MULLER (°1974) onder de titel 'The rest is silence' haar meest recente sculpturen en rooktekeningen voorstelde.

Met 'haar kinderen' Clarysse, Jonas, Oscar en Brandt maakte ze grote indruk. Die zomer mocht Brandt overigens ook zijn opwachting maken in WATOU en eind vorig jaar bezochten we Jonas nog in de tentoonstelling 'Het Kunstwerk een Gebruiksaanwijzing'.

Sinds vorige week is Sofie Muller met 'haar kinderen' naar Keulen afgereisd, waar Brandt & Co kennis maken met het Duitse publiek in Galerie Martin Kudlek.
 

Galeriezicht vlnr Rooktekeningen, Clarysse, Brandt
Sofie Muller, Clarysse, 2011, gepatineerd brons en houten lessenaar, H 97 cm
Sofie Muller, Brandt, 2011, gepatineerd brons en houtskool, H 133 cm
 
 
 'Brandt' is de centrale figuur in deze tentoonstelling. Ook hier heeft hij een spoor van houtskool op de muur achtergelaten. Hoe hard en lang hij ook met zijn hoofd langs de muur gewreven heeft, toch slaagt hij er niet in alle (nare) herinneringen kwijt te geraken. In de bespreking van 'The rest is silence' kon U al lezen over de parallel met de romanfiguur 'Montag' uit 'Fahrenheit 451' van Ray Bradbury.
 
Achteraan zit 'Clarysse', haar handen rond haar ontbrekend hoofd opgeheven. Enkel een brandvlek op het tafelblad voor haar herinnert ons nog aan dat hoofd, vernietigd door de afwijzing van de buitenwereld. Ook hier verwijst de sculptuur naar de gelijknamige figuur uit 'Fahrenheit 451'. In tegenstelling tot Brandt lijken bij Clarysse, met dat verdwenen hoofd ook alle herinneringen verdwenen. Enkel de pijn en de leegte zijn gebleven.
 
 
Atelierzicht bij Sofie Muller, 2011: Jonas geboetseerd (detail)
Achteraan: schaalmodel van 'Leap of Faith' voor Laarne, 2010
 
 
 De ongehoorzame Jonas, hangt met de kraag van zijn jas 'aan de kapstok'. Hoewel hulpeloos lijkt hij zich toch niet gewonnen te geven. Hij wacht stilletjes zijn kans op herwonnen vrijheid af. Geduld heeft hij meer dan genoeg...
 

 Sofie Muller, Jonas, 2011, gepatineerd brons, H 120 cm
 
 
 Natuurlijk zijn er ook nu weer de gevoelige rooktekeningen, in een bijzonder subtiel (en gevaarlijk) samenspel van papier, een brandende kaars en vaardige kunstenaarshanden ontstane werken, waarin de onderwerpen uit de sculpturen op een of andere wijze aan bod komen.
 
Waar rook is, is vuur! Bij Sofie Muller speelt dat vuur een bepalende rol, als vernietiger en vernieuwer.
 
 
 Sofie Muller, rooktekening, 2012-2013, rook en was, 57 x 34,5 cm
 
 
SOFIE MULLER
 
'BRANDT'
 
tot 27 april 2013
in
Galerie Martin Kudlek
Schaafenstrasse 25
50676 KÖLN
 
dinsdag tot vrijdag: 12 - 18 uur
zaterdag: 11 - 16 uur
 
 
 
 © Artspotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: