Zoeken in deze blog

donderdag 18 april 2013

Tove Storch in de 'Kunst Nu' ruimte van het SMAK


Na de weliswaar 'licht' aandoende, maar niettemin vijf ton zware sculptuur 'Interval' van Stijn Ank is de Kunst Nu - ruimte van het S.M.A.K. momenteel het podium voor een ultralichte en flinterdunne (enkel letterlijk) installatie van de Deense Tove STORCH (°1981).

Op haar manier weet ze de 'tegendraadse' tentoonstellingsruimte naar haar hand te zetten. Dat doet ze zowel door assimilatie als door confrontatie.

Tove Storch combineert minimalisme en esthetiek. In een strikt geregisseerd samenspel van harde, roestige, metalen structuren en zachte, dunne, doorzichtige zijden doeken gaan ingekleurde tinten van geel tot bruin de dialoog aan met de kleuren in de houten vloer van deze ruimte.
 

Tove Storch, Untitled, 2013 @ SMAK
Tove Storch, Handmade book, 2013 @ SMAK
 
Het hier gepresenteerde kunstenaarsboek bevat een uitgebreide kleurenstudie ter voorbereiding van de complete installatie. De met een rakel aangebrachte kleurvlakken zijn te beschrijven als 'zoveel tinten beige', gebaseerd op de omgevingstinten van de plek die haar tentoonstellingsruimte zou worden.
De kleurtonaliteiten zijn zo subtiel dat ze verschillende bezoekersogen voor andere ervaringen zullen plaatsen. Niet alleen de kleur, maar ook de vormgeving van de kleurvlakken zorgt voor verschillende benaderingen.
Het 'kleurboek' laat zich echt 'lezen'.
 
De twee apart staande sculpturen vormen als tweelingen een totaalinstallatie, maar behouden niettemin hun subtiele eigenheid. 
 
De ontstaansgeschiedenis van de sculpturen kan je op onderstaand filmpje volgen:
 
 
Tove Storch, Handmade book, 2013 @ SMAK
 
 
 De strakke metalen constructies benadrukken de verticaliteit van de ruimte, maar staan tegelijk met beide voeten op de grond, waaraan de opgespannen zijden doeken hun tinten ontlenen.
 
Of... hoe een schijnbaar banaal uitgangspunt tot een quasi sacrale omgeving kan leiden.
 

Tove Storch, Untitled (detail), 2013 @ SMAK
 
 
Tove Storch
tot 2 juni 2013
in het
S.M.A.K.
Citadelpark
9000 GENT
 
dinsdag t.e.m. zondag: 10 - 18 uur
 
 
 
  
© Artspotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: