Zoeken in deze blog

vrijdag 16 augustus 2013

De Witte Muur # 5: Julie Tavernier en Sofie Vrolix in Sphinx Café (Gent)


Isabel Devos van Cinema Sphinx en het gelijknamige café aan de Gentse Sint-Michielshelling, vlakbij de Korenmarkt, is zelf fotografe én artistiek geëngageerd.

Vorig jaar nam zij het initiatief om in het Sphinxcafé een (witte) muur ter beschikking te stellen van beeldende kunstenaars, omdat ze vond dat de beleving van cinema ook na de vertoning verder moet leven.
'De witte muur' is inmiddels aan de vijfde editie toe.

Tot 29 september 2013 zijn twee illustratrices te gast: Julie TAVERNIER (°1980) en Sofie VROLIX (°1991).

(meer info via hun persoonlijke website)
 

© Julie Tavernier & Sofie Vrolix @ Sphinx Café
 
 
 Isabel Devos kent Julie Tavernier van de projecten die ze samen voor jeugdtheater 'De Kopergieterij' vorm gaven. Toen ze haar vroeg om hier tentoon te stellen, suggereerde Julie op haar beurt om ook Sofie Vrolix in het project te betrekken.
Sofie Vrolix is laatstejaarsstudente in het Antwerpse Sint-Lucas (illustratieve vormgeving) en is dit jaar als stagiaire bij Julie aan de slag. Samen werken ze aan de illustraties voor een nieuw jeugdboek van Mieke Versyp. Ook de huidige tentoonstelling kadert in dit stageproject.
 
In deze tentoonstelling hebben ze hun werken kriskras, maar niet gratuit, door elkaar gehangen. De grote werken op doek zijn van Julie Tavernier. Ze werkt hier in een mix van materialen en technieken: collages op basis van oude foto's worden op de drager gekleefd en via beschildering verder in het totaalbeeld geïncorporeerd.
Het jongetje links boven op de groene muur (foto onder), op een oude wandkaart uit een school of de 'engelachtige' jongen op de witte muur rechts onderaan (zie laatste foto) en uiteraard ook de 'expansieve' dame met de zwart-witte jurk op de zwarte muur rechts achter de toog slingeren je heen en weer in de beeldende wereld van deze kunstenares.
 
Op de smalle grijze muur gaat haar wit-grijze 'bruid' met stoel een voorzichtige (wat afzijdige) dialoog aan met het 'gekooide' kind van Sofie Vrolix.
 
Ook in haar grafisch werk speelt collage een grote rol.
 

© Julie Tavernier & Sofie Vrolix @ Sphinx Café
 
 
De kleine werken van beide dames ontplooien zich als waardige medestanders op de verschillende muren. Hoewel grijs, wit en zwart de hoofdtonen zijn en de onderwerpen meestal duiden op een, zo  niet  eenzame, dan toch solitaire menselijke aanwezigheid, straat dit ensemble een zeer grote warmte uit.
Dat is ongetwijfeld het resultaat van een meer dan behoorlijke portie stielkennis, gekoppeld aan een stevige dosis menselijke betrokkenheid.
 
Wat mij betreft mogen ze hun samenwerking nog wel even verderzetten.
 

© Julie Tavernier @ Sphinx Café
 
 
 De uitgangsidee van 'De Witte Muur' is in deze tentoonstelling ruim overschreden.
De witte, de grijze, de groene en de zwarte muur verdienen ruimschoots uw aandacht en creëren een soort cocon waarin het aangenaam toeven is.
 
Om te weten wie welke werken gemaakt heeft, zal het plannetje ter plekke gemakkelijk uitsluitsel brengen.
 
 
Sphinx Café
alle dagen vanaf 12 uur
tot 29 september 2012
 
Sint-Michielshelling 3
9000 GENT
 
 © Art Spotter voor Waterschoenen


Geen opmerkingen: