Zoeken in deze blog

maandag 5 oktober 2015

Johan De Wit in Den Bouw (Kalken)Dat de beeldende kunst van Johan DE WIT zich, ondanks haar toch wel opmerkelijke verschijningsvorm, overal thuis voelt, blijkt eens te meer in de 'down to earth' omgeving van 'In den Bouw'. In deze 'basic' ruimte voelt het werk van deze kunstenaar zonder kapsones zich in zijn sas.
Een gezonde zelfspot is hem niet vreemd wanneer hij me (niet voor het eerst) zegt: "Ik begrijp het zelf niet, dus zoek het maar uit".

Dat uitzoeken heb ik reeds eerder met grote voldoening gedaan. Een uitgebreide ontmoeting met de kunstenaar en zijn werk kreeg u op 12 mei 2015 in WATERSCHOENEN, waar we u via links ook op vorige bijdragen wezen. U leest daar meer over  zijn inspiratiebronnen en zijn werkmethode.


Johan De Wit, Zonder Titel, 2015, 88 x 45 x 45 cm
xps, acrylhars, marmerpoeder, polyestervezel, pigment, ijzerpoeder


In Kalken pakt hij nu uit met nieuwe werken volgens het beproefde recept. Zijn sculpturen zitten opnieuw vol structurele hoogstandjes, ook al zien ze er zo verrassend gewoon uit. Bovendien is hij niet bang van een flinke portie humor en een veeg onderhuidse nostalgie.

Meteen bij het binnenkomen krijg je rechts boven op de muur opnieuw één van zijn schaars geserveerde filmpjes die precies balanceren op de grens van nostalgie en eigen jeugdherinneringen. Het ligt perfect in de lijn van zijn vroegere 'loops' die hij in Villa De Olmen, Watou of Kristof De Clercq Gallery toonde.

Maar uiteraard vormen de sculpturale presentaties het grootste aandeel.Johan De Wit, Z.T., 2015, variabele afmeting
xps, acrylhars, marmerpoeder, pigment


De zon zorgde op de openingszondag voor een letterlijk schitterende interactie met de 'torensculptuur' links in het eerste kamertje. (zie eerste foto)

Johan De Wit zet ons ook bij de tijd met zijn 'koekoeksklok' zonder koekoek en zonder wijzerplaat of cijfers (of is het een vogelhuisje waar de tijd is blijven stilstaan?).

Hij speelt met begrippen als licht en zwaar in opstellingen met objecten die er bedrieglijk echt uitzien, maar dikwijls gemaakt zijn van vederlichte materialen: afgebroken 'betonnen' palen (het lijkt wel een knipoog naar Raveel), een stapel 'planken' die je tot aanmaakhout kan kloppen.

Maar even later neemt hij je toch weer te grazen. Voor zijn gestapelde plooitafeltjes met 'kauwgom' (plasticine) onder het tafelblad geplakt gebruikt hij bij nader inzien toch hout. Structurele eenvoud en nostalgische knipoogjes houden elkaar in evenwicht.

Raadpleeg zeker de lijst van tentoongestelde werken, vooral voor de opsomming van gebruikte materialen. U zal versteld staan.De aparte sfeer van 'In den Bouw'


Johan DE WIT

tot 18 oktober 2015

in
Estaminet IN DEN BOUW
Zomerstraat 85
9270 KALKEN

vrijdag vanaf 19 uur
zaterdag vanaf 14 uur
zondag vanaf 11 uur
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: