Zoeken in deze blog

donderdag 29 oktober 2015

Sylvie Monden met 'Gewoonlijke dingen' in Den Bouw (Kalken)Sylvie MONDEN (°171) had al een studie Germaanse Talen en Kunstgeschiedenis achter de rug toen ze zich vanaf 2001 in eerste instantie voor fotografie en later voor tekenkunst en vrije grafiek ging bijscholen. Met die grafische opleiding is ze overigens nog steeds bezig.

Dat ze inmiddels op een eigen artistiek en technisch onderbouwd discours kan bogen, bewijst ze met haar tentoonstelling 'Gewoonlijke dingen' bij Galerie/Estaminet In den Bouw.

'Gewoonlijke (sic) dingen' staat in deze geenszins voor 'banaal', al zijn haar onderwerpen nog zo 'gewoon' uit haar onmiddellijke omgeving geplukt.


Sylvie Monden @ In den Bouw


De grote collectie 'grafische kussens' (op papier) waarmee ze de rechterwand van de eerste kamer bekleedt, behoort tot haar meest recente werk en getuigt van een lineaire en kleurrijke precisie waar je niet naast kunt kijken. Het lijkt allemaal zo 'simpel', zo vanzelfsprekend, maar vereist zonder twijfel een technische bagage en absolute zin voor  het waarnemen en vastleggen van de realiteit.© Sylvie Monden


Waarnemingstekenen is voor Sylvie MONDEN het uitgangspunt van haar werk. In de tweede kamer zien we op de tussenmuur een grafische weergave van haar werktafel die meteen fungeert als uitkijktoren van waaruit ze de wereld rondom zich ervaart en vastlegt. Gekoppeld aan haar onuitputtelijke drang om al dat waarneembare te verzamelen en in strakke structuren of patronen te gieten, creëert ze een overzichtelijke en tot in de puntjes verzorgde wereld.

U zal met grote ogen kijken naar haar reeds vermelde 'kussenwand' met zijn ontzettende kleur- en motiefvariatie binnen eenzelfde basisstramien.

Maar het valt me ook op hoe ze in haar kleine werken ruimte weet te scheppen.
Een simpel raam vormt het uitgangspunt voor uitgebreide studie en ontrafeling die kan leiden tot abstracte benaderingen, zonder evenwel het waargenomen uitgangspunt uit het oog te verliezen.

Ze creëert rasters als samenvloeiende fijne zwarte lijntjes, maar ook als gigantische 'handdoekmotieven'.

Deze tentoonstelling is zeker de reis naar Kalken waard en bovendien staat er in de kelder van Estaminet In den Bouw allerlei lekkers op u te wachten... (dat laatste geheel terzijde, maar niet onbelangrijk).


© Sylvie Monden


Sylvie MONDEN

'GEWOONLIJKE DINGEN'

tot 15 november 2015
In den Bouw
Zomerstraat 85
9270 KALKEN

vrijdag vanaf 19 uur
zaterdag vanaf 14 uur
zondag vanaf 11 uur


Onder de titel 'Gewoonlijke dingen' stelde ze in het voorjaar ook tentoon in het RHoK Woluwe (Sint-Pieters-Woluwe), waar ze vrije grafiek volgt met Rik De Boe als docent.


© Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: