Zoeken in deze blog

donderdag 29 november 2012

Marcus Bering met 'Pointless' in Galerie budA (Asse)

'POINTLESS' heet de tentoonstelling van Marcus BERING (°1964 in Bremen, woont en werkt in Brussel).
Nochtans durf ik na mijn bezoek in alle duidelijkheid zeggen: "Hij heeft een punt!"
Hij presenteert, ondanks of dankzij alle schijnbare eenvoud, een steekhoudend verhaal.
En laat me bovendien eerlijk zijn: ik hou van minimalistische benaderingen.
 
Maar laten we toch beginnen bij het begin van de tentoonstelling. Meteen bij de voordeur word ik geconfronteerd met gekleurde punten, ronde doppen of stoppen op de muur, apart of gecombineerd en als het ware samengesmolten.
 
De vloer van de voorkamer lijkt wel een planetair stelsel met doppen in diverse metaalkleuren, verschillende maten en constellaties, doorspekt met natuurlijke en andere lichtbronnen en zowaar voorzien van dat ene, spectaculaire streepje zon.
 
Daar word ik nu eens echt vrolijk van...
 
(c) Marcus Bering @ budA Gallery
 
Marcus Bering ontpopt zich in de voorkamer als een 'Master of the Universe', maar laat zich ook in de andere ruimtes van deze galerie-woning van zijn beste kant zien.
 
Steeds werkt hij met gelijkaardige basiselementen, die hij nu eens als enkelvoudig geheel gebruikt en dan weer bewerkt, slijpt, kleurt, samenvoegt in meestal horizontale (de elementen naast elkaar) of heel af en toe verticale (de elementen op elkaar) samenstellingen.
 
Met die basiselementen ontpopt hij zich verder als een installatiekunstenaar die, om het met de woorden van Raymond van het Groenewoud te zeggen, 'zalen kan doen vollopen en zalen kan doen leeglopen'. Bij Bering betekent dat enerzijds een flink gevulde ruimtelijke opstelling zoals in de voorkamer, maar tegelijk is hij net zo sterk in een minimale installatie zoals met het minuscule blauwe 'sculptuurtje' op de vloer rechts voor de wand met 'tekeningen' in de living.
 

(c) Marcus Bering @ budA Gallery
 
Precies die 'tekeningen' vormen de basis van het oeuvre, of het nu gaat om echte tekeningen dan wel om op papier gekleefde punten. Tekeningen kunnen later eventueel uitmonden in sculpturale objecten of een volstrekt eigen leven leiden.
De voortdurende herhaling van die ene ronde basisvorm gaat als een mantra door de hele artistieke productie.


(c) Marcus Bering @ budA Gallery
 
Bering studeerde filosofie, kunstgeschiedenis, grafisch design en beeldhouwkunst en draagt bijgevolg een meer dan behoorlijke theoretische en artistiek-technische achtergrond mee.
Dat hij zich ondanks alles weet te beperken tot een volgehouden minimalisme is dan ook bijzonder veelzeggend.
 
'In der Beschränkung zeigt sich der Meister' is hier ongetwijfeld op zijn plaats.
 

(c) Marcus Bering @ budA Gallery
 
Ook het ongepolijste object in de achtertuin eist zijn plaats op, verrassend en verwarrend, in onze fantasie zelfs refererend aan een landmijn.
Maar wees gerust! U kunt deze tentoonstelling zonder enig gevaar voor Uw lichamelijke of geestelijke gezondheid bezoeken.
 
Een absolute aanrader voor de minimalisten onder U...
 

(c) Marcus Bering @ budA Gallery
 
 
 Marcus Bering

POINTLESS

tot 23 december 2012
in
galerie budA
Buda 14/16
1730 ASSE

zaterdag-zondag: 14-18 uur

www.budart.be

Nog tot 3 februari is er ook werk van Marcus Bering te zien in de groepstentoonstelling 'Approche aux constellations' in Atelier 340 te Jette.
 
 


Geen opmerkingen: