Zoeken in deze blog

vrijdag 28 oktober 2011

'In den Bouw' toont schilderijen van Christine Couvent

Vanaf half november begint de galerie van Estaminet 'In den Bouw' aan een winterslaap. De eerstvolgende tentoonstelling laat dan tot april 2012 op zich wachten... (het programma kan je overigens op de site al inkijken).
Een reden te meer om nu nog eens naar Kalken af te zakken voor een kennismaking met de schilderijen van Christine COUVENT.
Met haar in 2009 overleden partner Raphaël BUEDTS, deelde zij de passie voor een eerlijke kunst zonder 'complimenten'.


Het afgelopen jaar heeft ze zich vooral gericht op het schilderend zoeken naar mensen. Eigenlijk is dat begonnen met een 'portret' van Raf (Buedts), waarin ze niet zozeer uit was op een herkenbare weergave, maar veeleer op zoek ging naar een picturale ontmoeting, waardoor ze al schilderend een essentiële vormgeving in dat 'portret' bereikte.
Haar andere portretten geven, op één na, fictieve personen weer. De zoektocht naar een personage is slechts een alibi om te kunnen schilderen. Dat levert soms een flirt op met een fauvistisch palet, een doekbehandeling in de geest van Rik Wouters of een penseelvoering à la Francis Bacon. Maar steeds is het resultaat onmiskenbaar Christine Couvent.

(c) Christine Couvent, portret

Eigenlijk geldt voor de landschappen hetzelfde principe. Soms, zoals in de 'berken' herken je, mits enig inlevingsvermogen, de natuurlijke omgeving, maar meestal is ook hier elk schilderij een ploeterende zoektocht naar (een uitweg uit?) een mentaal landschap.

(c) Christine Couvent, 'Raf''

Wie behoefte heeft aan een echt landschap komt hier rond Estaminet 'In den Bouw' uiteraard perfect aan zijn of haar trekken.

Maar neem toch eerst de tijd voor de geschilderde introspectie van Christine Couvent.

(c) Christine Couvent, Berken

Het kan nog tot 13 november 2011

'In den Bouw'
Zomerstraat 85
KALKEN

vrijdag vanaf 19 uur
zaterdag vanaf 14 uur
zondag vanaf 11 uur


Geen opmerkingen: