Zoeken in deze blog

dinsdag 12 maart 2013

Wim Nival bij Pont & Plas in Gent

 
Onder de titel 'Solo papel y carton' nam Waterschoenen U op 5 juli 2012 mee naar een tentoonstellingsproject van Wim NIVAL (°1968) in het Begijnhof van Sint-Amandsberg.
In de aanloop naar de huidige tentoonstelling is dat artikel ongetwijfeld een (h)eerlijke kennismaking met een kunstenaar, wiens werk ons bijzonder nauw aan het hart ligt.
 
Onze bespreking eindigde toen als volgt:
 
"Probeer U Wim Nival voor te stellen in zijn 'atelier-scriptorium'. Als een geduldige uomo universale trekt hij zich terug in de geborgenheid van de stilte, bouwend aan een rustgevend, bedachtzaam oeuvre als antidotum voor een wereld die steeds sneller, ruwer, voller,... wordt'.
 
Momenteel duikt hij dus op in de galerie Pont & Plas, pal in het Gentse (toeristische) stadscentrum. Maar ook hier zit hij in een oase van rust temidden van al de drukte daarbuiten. Pont & Plas biedt sinds 2002 in hoofdzaak een internationale collectie van handgemaakte juwelen aan, maar maakt tegelijk plaats voor een dialoog met andere disciplines in de hedendaagse kunst.
 
 
Wim Nival versus de juwelencollectie van Pont & Plas
 
 De grens tussen 'toegepaste' en 'vrije' kunsten wordt hier als het ware opgeheven, vermits ook binnen de verschillende juwelencollecties de nadruk op de artistieke inbreng van de individuele ontwerpers ligt.
 
In tegenstelling tot de 'rijke' basismaterialen van de klassieke juwelen gebruiken hedendaagse ontwerpers, naast goud en zilver of edelstenen, ook een ruime waaier aan '(on)gewone' grondstoffen als bijvoorbeeld vilt of rubber. Met zijn kunstwerken in hoofdzakelijk papier en karton creëert ook Wim Nival ware 'juweeltjes'.
 
 
Wim Nival @ Pont & Plas
 
 
Bovendien tekenen zich thematische overeenkomsten tussen het werk van Wim Nival en stukken uit de juwelencollectie af. Terwijl Nival zich in een 'papieren' werk concentreert op het getal Pi, realiseert Tore Svensson datzelfde symbool in een reeks spelden. Maar er zijn ongetwijfeld andere wisselwerkingen merkbaar. Een blik op de website van Pont & Plas zal U ongetwijfeld een eind op weg helpen, maar een echt bezoek aan dit kleine paradijs is vroeg of laat een must. Nicole Thienpont, zelf juwelenontwerpster met werk in de collectie, zal U graag wegwijs maken.
 
Samen met Ria Deblaere realiseerde Wim Nival een fotoboek omtrent zijn werk. Via de link op BLURB kan je het overigens inkijken. Het is ook beschikbaar in de galerie.


Pont & Plas, hoek Hooiaard en Graslei, Gent
 
 
 WIM NIVAL
 
tot 2 mei 2012
 
bij
 
PONT & PLAS
Hooiaard 6 (Hoek Graslei)
9000 GENT
 
 
 
© Artspotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: