Zoeken in deze blog

donderdag 28 maart 2013

Stéphanie Leblon met 'Inside / Out' bij Galerie Jan Dhaese (Gent)

 
 Met haar tentoonstelling 'Kings of Sleep' volgden we Stéphanie LEBLON (°1970) precies twee jaar geleden in 'Waterschoenen'.
Nu is ze opnieuw bij Galerie Jan Dhaese te gast met 'Inside /Out'.

In die tussentijd verloren we haar echter geenszins uit het oog. Zo bezochten we haar in februari 2012 in haar atelier, waar ze toen volop werkte aan haar schilderijenreeks, ondermeer geïnspireerd door de gotiek tijdens een maandenlang werkverblijf in Parijs.
Met deze indrukwekkende serie volgden we haar in november 2012 naar Keulen ('Vertigo - Besuch aus Gent', samen met Hedwig Brouckaert en Colin Waeghe).
Ook in de tentoonstellingen van P.R.E.S.T.I.G.E. (1) en P.R.E.S.T.I.G.E. (2) liet ze telkens een indrukwekkend 'visitekaartje' achter.
 
 
Stéphanie Leblon, Diver, olieverf op doek, 100 x 180 cm
 
 
De schijnbare rust van de meestal compacte personages in 'Kings of Sleep' is door de Parijse ervaringen danig overhoop gegooid.
 
De verticaliteit van de gotiek laat zich niet alleen in de langgerekte formaten van de schilderijen zien (180 x 100 cm), maar ook inhoudelijk: wankele stellingen worden 'achteloos' in toom gehouden door handen van bovenaf, maar gelijkaardige stellingen worden tegelijk belaagd door (tot leven gewekte) gargouilles of waterspuwers van de gotische kathedralen.
Figuren staan ondersteboven ('Festivalboy'), zijn in vrije val ('Diver') of houden zich schuil, proberen zich onder plastic zeilen te beschermen tegen invloeden van buiten.
'Gargouille', 'Tower', 'Marline', 'Diver' of 'Festivalboy II' getuigen volop van de picturale strijd tussen verticaliteit, intimiteit en emotionaliteit.

 
 
Stéphanie Leblon, Student, olieverf op doek, 40 x 50 cm
 
Toch keert Leblon ook terug naar de intimiteit van haar kleine formaten (40 x 50), waarmee ze picturaal aansluit bij 'Kings of sleep' en vroegere series.
 
Met 'Student' of 'Milking' zet ze de figuren onder zware druk, maar op het einde van de tentoonstelling heeft ze met het subtiel schetsmatige 'Ropes' alle draadjes weer in handen.
Toch blijft de vraag open: heeft ze het hier over ongebondenheid, vrijheid of een greep in het ijle?
 
Wordt ongetwijfeld vervolgd... 
 
 
Stéphanie Leblon, Ropes, olieverf op doek, 40 x 50 cm
 
 "Je ne cherche pas, je trouve", zei Pablo Picasso over zijn veelzijdige werk. Toch is de zoektocht een onvermijdelijke 'wandeling' op weg naar het resultaat. Dat geldt des te meer voor Stéphanie Leblon in haar volgehouden inzet om het wankel evenwicht van het leven in een geheel eigen picturale taal vast te leggen.
 
 
Naar aanleiding van de tentoonstelling werd het boek 'Inside / Out - Stéphanie Leblon' voorgesteld, met teksten van Paul Depondt en Peter Lodermeyer en een fotografische keuze uit het werk van de voorbije vijf jaar.
(Beschikbaar in de galerie)
 
 
Inside/Out
Stéphanie Leblon
 
tot 28 april 2013
 
in Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15b
9000 GENT
 
donderdag t.e.m. zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 11 - 14 uur
 
 
 
 


Geen opmerkingen: