Zoeken in deze blog

vrijdag 15 maart 2013

Posture Editions N° 4: 'La chambre de Tania' van Mira Sanders & Cédric Noël

 
Na een eerste voorstelling in het M HKA een goeie week eerder, was Posture Editions op 3 maart 2013 in thuisbasis Gent present met het nieuwste boek.

(In december 2012 kwam in Waterschoenen nog het vorige ter sprake)  

 
 Een bevreemdende plek
 
Het voormalige hotel-restaurant Cour St.- Georges, dat momenteel te koop staat en intussen fungeert als culturele ontmoetingsplaats van NESTvzw, was de 'bevreemdend' aandoende plek voor de introductie van een nieuw kunstenaarsboek, waarmee Mira SANDERS (B,°1973) en Cédric NOËL (F,°1978) in een al even wonderlijk samenspel van beeld en tekst uitpakken.
 
De kunstenaars, die overigens in 2007 allebei bekroond werden in de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst, hanteren in hun artistieke praktijk verschillende media en uitdrukkingsmiddelen, gaande van tekenen en collage over ruimtelijk werk, film en taal.
 

Cédric Noël bij de voorstelling van het boek 
 
 Letterlijk centraal in het boek staat het 'sciencefiction' verhaal van Cédric Noël, 'La chambre de Tania', in zowel de oorspronkelijk Franse versie als in de Nederlandse vertaling. Het laat zich lezen als een toekomstverhaal met technische, sociale en psychologische implicaties, tussen menselijke en bionische elementen, in een stedelijk netwerk. De sfeer is op zijn zachtst gezegd surrealistisch te noemen.
 
Voor en na de tekst zet Mira Sanders al even letterlijk de lijnen uit in haar mix van (fotografische) collages en tekenkundige elementen. Zij ontleent haar beeldmateriaal aan tijdschriften voor doe-het-zelvers uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Haar figuren ('Les ajusteurs') uit het (niet zo verre) verleden bouwen zeer aandachtig, maar schijnbaar moeiteloos aan een gestructureerde omgeving.
Deze collages hebben een sterke ruimtelijke kracht, met lijnen als 'lignes de fuite', die het mogelijk maken te ontsnappen uit die strenge structuren (of zou het ook een ontsnappingslijn uit de chaos van het leven naar meer ordening kunnen zijn ?)
 
In de Brusselse galerie Vidal Cuglietta stelde Mira Sanders tot 15 maart 2013 tentoon met o.a. werken die ook in deze uitgave opgenomen zijn.


 Mira Sanders bij de voorstelling van het boek
 
 De halve duisternis waarin de auteurs hun werk voorstelden, sloot perfect aan bij de slechts mondjesmaat bereikbare toegankelijkheid van dit project.
 
De projectie van de film 'Images mathématiques de la quatrième dimension' (1937) van Jean Painlevè was een extra inlevingsmoment dat we U overigens eveneens aanraden via de link hierboven.
 
Een nadere kennismaking met de oeuvres van de kunstenaars via hun respectievelijke websites (zie links onderaan) is uiteraard geen overbodige luxe.
 

 Posture Editions N° 4
 
Het boek zelf is in al zijn uiterlijke eenvoud een intrigerend werkstuk.
 
De website van Posture Editions bevat alle informatie inzake verkooppunten of bestelwijze.
 
 
Posture Editions N° 4
Mira Sanders & Cédric Noël
 
'LA CHAMBRE DE TANIA'
 
isbn 978 94 9126 205 0
10 Euro
 
 
 
 
© Artspotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: