Zoeken in deze blog

donderdag 4 juli 2013

Vrienden van het S.M.A.K. op atelierbezoek bij Stijn ANK in AsteneOp zondag 23 juni 2013 trotseerden een aantal 'Vrienden van het SMAK' (begeleid door Griet Van de Velde, drijvende kracht van deze vereniging) de dreigende en soms wat 'lekkende' wolken voor een fietstocht van het SMAK naar de idyllische Leieboorden in Astene, waar beeldhouwer Stijn ANK langs die Leieoever een groot atelier betrekt.

Dit bezoek lag in het verlengde van zijn opgemerkte interventie in de Kunst Nu - ruimte van het museum, waar hij een jaar geleden zijn sculptuur 'Interval' presenteerde. Deze fel gesmaakte tentoonstelling resulteerde bovendien in de vraag om voor de 'Vrienden van het SMAK' een EDITIE te maken.
In tegenstelling tot de andere edities (meestal op 100 ex.) werd dat, rekening houdend met de aard van het werk en de instelling van de kunstenaar zelf, slechts een beperkte realisatie van drie exemplaren.

De aanwezige vrienden kregen van Stijn ANK eerst een rondleiding met (vanzelfsprekend) een deskundige uitleg over oorsprong en evolutie van zijn werk en de technische achtergronden. De kunstenaar trok zelfs even letterlijk het gordijn open om de aanwezigen een blik op zijn vroege werken te gunnen.

Hij had het onder meer over de 'leegte' die hem als (van oorsprong) architect al zo bezig hield.

Het 'moment suprême' begon ongetwijfeld toen hij van outfit veranderde om de derde en laatste wandsculptuur voor de 'Vrienden' te gieten in de klaarstaande mal.

 In onderstaand fotografisch verslag kunt U het bezoek in verschillende stappen volgen.
 

Stijn Ank stelt zichzelf voor
 
De basisgedachte achter 'Interval' even geschetst
 
Een doorkijkje in het atelier van Stijn Ank
 
Bij de 'poort' van Ename
 
Even een blik achter de schermen
 
In een ander pak voor het 'echte' werk
 
Nog even de gietvorm checken op kiertjes 

Basismateriaal en kleurstof goed mengen 

Bijna klaar voor de laatste laag
 
De laatste loodjes
 
Multiple 3 van sculptuur 14/2013 is klaar
 
 
Voor 'WATERSCHOENEN' is Stijn Ank natuurlijk geen onbekende.
De hierna vermelde links zullen U een omvattend beeld van deze boeiende kunstenaar bezorgen.
In februari 2010 dook hij hier naar aanleiding van de tentoonstelling 'Chipka' in Kunstencentrum Netwerk (Aalst) op. In februari 2011 kon ik hem als 'koorddanser tussen architectuur en sculptuur' voorstellen tijdens een bezoek aan zijn opmerkelijke woning en zijn atelier. In september 2011 ontmoetten we hem opnieuw tijdens 'Ename Actueel Sediment'. In juli 2012 volgde dan de presentatie van 'Interval' in het SMAK en in maart 2013 het artikel rond de 'Young Artist Edition' de Vrienden van het SMAK.
 
Tot onze grote vreugde konden we nu weer over de schouder van de bezoekers meekijken tijdens dit atelierbezoek.
 
WATERSCHOENEN houdt U zeker verder op de hoogte van de verdere evolutie in de carrière van Stijn Ank en in het najaar plannen we een uitgebreid artikel over doel en werking van de 'Vrienden van het SMAK'.
 
 

Op de Leieoever voor het atelier... een getuige van het tentoonstellings-
parcours 'Efemeer'
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 
 


Geen opmerkingen: