Zoeken in deze blog

zondag 7 juli 2013

Carole Vanderlinden met een boek en een kleine tentoonstelling in het Raveelmuseum


Op zondag 30 juni ll. werd in het Raveelmuseum  te Machelen-Zulte het nieuwste boek uit de serie POSTURE EDITIONS voorgesteld.

Posture editions N° 6 is, volgens de uitgangspunten van de serie, een 'tentoonstellingsboek' rond de tekeningen van Carole VANDERLINDEN (°1973).
In tegenstelling tot de vorige edities met andere kunstenaars zijn er wel wat verschillen ingebouwd. Waar anders het beeldend aspect ingeleid werd door een beschouwende tekst van een kunstcriticus, heeft criticus en curator Hans THEYS hier gezorgd voor een aparte benadering.

Hij maakte samen met de kunstenares een keuze uit haar werk en schreef een droomverhaal dat zich afspeelt in 'het onooglijke gat A' en dat zich in dialoog met de tekeningen van blad naar blad doorheen het boek slingert.

In het verhaal voert hij fictieve nachtelijke gesprekken met Auguste Rodin, Louis-Ferdinand Céline, Emilie Zola en Viktor Sjklovski over het leven en de kunst en uiteraard over het werk van 'de kunstenares'.

'Nocturne' speelt zich in woord en beeld af tussen twee nachtelijke pagina's.


 Posture Editions N° 6
 
 
Tegelijk met de voorstelling van het boek mochten de criticus en de kunstenares ook een kleine tentoonstelling samenstellen, waarin het werk van Carole VANDERLINDEN geconfronteerd wordt met enkele kleine en vrijwel onbekende, vroege werken van Roger RAVEEL uit de collectie van het Raveelmuseum. Het kabinet in de voormalige pastorie van het museum is een schitterend kader voor deze zeer intens geconcipieerde voorstelling.
 

 Centraal in het kabinet
 
 
In zijn inleiding verwees Hans Theys ook naar de meest recente schilderijen van Carole Vanderlinden, waarin ze voor het eerst menselijke figuren in beeld brengt. Nochtans maakt de term figuratie of abstractie niet zo veel uit voor haar, zolang ze kan schilderen.
Daarbij is het 'kantelmoment' van belang: het moment waarop het werk een 'schilderij' wordt, het punt waarop de kunstenaar er moet afblijven omdat het klaar is.
 
In de Mechelse boekhandel 'De Zondvloed' loopt momenteel eveneens een tentoonstelling van Carole Vanderlinden. Op 24 augustus 2013 (18 uur) wordt ook daar het boek voorgesteld.
 

Verwijzing naar de bloemen van Raveel en Vanderlinden
(met dank aan de toevallige 'poseur') 
 
 
 De tentoonstelling in het kabinet van het Raveelmuseum loopt tot 29 september 2013.
 
Open van woensdag tot zondag: 11 - 17 uur
 
 
MORGEN NEMEN WE U IN 'WATERSCHOENEN' OPNIEUW MEE NAAR HET RAVEELMUSEUM VOOR DE TENTOONSTELLING 'DE NAAMLOZE VORM'
 
 Verdere info over het boek 'NOCTURNE' en vorige edities in de reeks op...
 
 
  
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 
 
 
 


Geen opmerkingen: