Zoeken in deze blog

zaterdag 19 oktober 2013

Voilà, hier is BALat, Belgische kunst via een KLIK, dankzij het KIK

 

 
 De titel van dit artikel klinkt misschien als een kinderrijmpje, maar verwijst wel naar de gloednieuwe, gebruiksvriendelijke en performante zoekmachine BALat, waarmee tegelijk zoekopdrachten kunnen worden uitgevoerd in diverse databanken rond kunstgeschiedenis en de studie en conservatie-restauratie van kunstwerken.

BALat is een initiatief van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) - Institut royal du Patrimoine artistique (IRPA).
De naam 'BALat' is een eerbetoon aan de architect Alphonse BALAT (1825-1885), die onder andere tekende voor de koninklijke serres in Laken en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel

Als acroniem staat BALat voor Belgian Art Links and Tools.

Via BALat kunt u zoeken in de online fototheek van het KIK, met momenteel bijna 700.000 foto's omtrent alle aspecten van het Belgisch kunstpatrimonium: beeldende kunsten, kunstambachten, architectuur, archeologie en landschappen.
Ook de bibliotheek van het KIK (80.000 boeken en artikels) , de 'Dictionnare des peintres belges' (14e eeuw tot heden) en een repertorium van personen en instellingen (een lijst van bijna 200.000 kunstenaars, ambachtslui, onderzoekers, auteurs van publicaties, conservatoren-restaurateurs, fotografen, verzamelaars, historisch of fictieve personages afgebeeld in kunstwerken, musea, kerken,...

In de toekomst wordt deze zoekmachine verder aangevuld met andere databanken.

BALat is zeker niet alleen van belang voor onderzoekers en kunsthistorici, maar kan ook voor de gewone kunstliefhebber een belangrijk instrument zijn.

http://balat.kikirpa.be/intro.php?lang=nl-NL.Geen opmerkingen: